15. 12. 2023

Černá díra u metra Černý Most konečně zmizí. Nahradí ji dostupné bydlení a knihovna

Celkem 65 nájemních bytů, které budou splňovat požadavky pro cenově dostupné bydlení, a také nová pobočka pražské městské knihovny a kontaktní místo úřadu MČ Praha 14 vyrostou do dvou let na pražském Černém mostě. Projekt je postaven na přímé spolupráci městské části a soukromého investora. Do spoluvýstavby projektu vloží Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS) 200 milionů Kč.

„Tento projekt nahradí více než 30 let staré torzo přímo u stanice metra a přispěje ke zlepšení kvality života obyvatel městské části. Původní stavební povolení, vydané obvodním národním výborem, bylo psáno ještě na psacím stroji. Jsem rád, že právě v době rychlého růstu cen bydlení se nám podařilo najít silného partnera pro tento záměr. Věříme, že nový projekt na Černém Mostě vyšle z tohoto pohledu pozitivní signál i pro celou Prahu,“ říká starosta městské části Praha 14 Jiří Zajac.

Nové byty budou určeny primárně pro lidi tzv. preferovaných profesí, jako jsou například policisté, hasiči, záchranáři, učitelé a podobně.

Dostupnost bydlení je v Česku nejhorší z celé EU. Evropská komise vytyčila ve své květnové zprávě zavedení reformy dostupnosti bydlení jako jednu z priorit pro ČR. K pořízení nového bytu je potřeba v průměru 15 ročních platů, v Praze dokonce 19 ročních platů. Na jednu nabídku nájemního bydlení v současnosti připadá 36 zájemců. Průměrná cena za nájemní bydlení v Česku aktuálně dosahuje z 293 Kč/m2, v Praze vyrostla v říjnu 2023 až na 407 Kč/m2.

Již čtvrtý projekt cenově dostupného bydlení, který letos představuje společnost DBČS, je unikátní. „Nestává se často, aby městská část sama realizovala výstavbu cenově dostupného bydlení tak, jak budeme svědky v Praze 14. Jsme rádi, že můžeme pomoci městské části s výstavbou tohoto zajímavého projektu. Může se stát příkladem pro další samosprávy, jak lze řešit stále palčivější problém cenově dostupného bydlení, který se již stal i jedním z prioritních politických témat,“ zdůrazňuje Marek Blaha, předseda představenstva společnosti Dostupné bydlení České spořitelny.

REKLAMA

Rezidenční objekt, který vyroste na místě v současnosti nevyužívaného pozemku ve správě městské části, zastřeší 65 bytových jednotek s více než 4 000 m2 užitné plochy. Výstavbu zajistí stavební společnost Geosan Group.

Během letošního roku začala společnost DBČS spolupracovat na výstavbě téměř 650 cenově dostupných nájemních bytů v Praze. „V podpoře rozvoje dostupného bydlení budeme pokračovat i dále a počátkem příštího roku představíme další inovativní projekt mimo Prahu,“ přislíbil Marek Blaha.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu