25. 03. 2021

Češi mají hlad po rekreačních objektech. Jejich cena meziročně stoupla o 15 %, ukazují data ČSOB

Zájem o rekreační objekty v Česku během posledního roku zaznamenal významný růst. Tento trend se propsal i do jejich cen, které meziročně stouply o přibližně 15 %, ukazují data ČSOB. Kvůli špatné cenové dostupnosti v nejoblíbenějších lokalitách, jako jsou Krkonoše nebo Šumava, se poptávka přesouvá i do dalších oblastí. Na zájem o rekreační bydlení reagují i developeři, kteří přicházejí s novými projekty. Poptávku ale uspokojit nestíhají.

Trh rekreačního bydlení v důsledku pandemie zažívá boom. Podle odborníků bude navíc růst i do budoucna. Ceny některých objektů přitom už nyní odpovídají cenovým úrovním v Praze. Například v oblíbených lokalitách Šumavy a Krkonoš přesahují 100 tisíc za m2 a v některých případech se šplhají až ke 120 tisícům, ukazují data ČSOB.
„Do cen rekreačních objektů se propsala mimořádná poptávka v minulém roce, kdy lidé hledali místo, kam vyjet za odpočinkem i odkud vzdáleně pracovat. Není to ale jediný důvod zájmu. Zatímco chaty a chalupy si lidé pořizují pro vlastní potřebu a často se o ně dělí s více členy rodiny, apartmány až 90 % kupců plánuje pronajímat,“ říká Radim Maštalíř, odborný technik odboru Nemovitostí Hypoteční banky, člena Skupiny ČSOB.
Někteří zájemci pak podle něj plánují využívání kombinovat. „V některých projektech developeři kupcům nabízejí pomoc s pronájmem objektu. Pozorujeme také poměrně nový trend, kdy se klienti plánují do objektů přestěhovat na důchod nebo alespoň zde trávit letní měsíce. I přes boom apartmánů bodují u zájemců o rekreační bydlení i chalupy v mimohorských oblastech – ne pro každého zájemce je důležité sportovní vyžití, které horské oblasti nabízejí,“ dodal. Oproti apartmánovým objektům, které nejčastěji nabízejí metráže okolo 50 m2, mají chalupy výhodu vlastního pozemku se zahradou. Ty naopak neupřednostňují lidé, kteří chtějí svůj čas strávit aktivně bez další péče o nemovitost.
Nové lokality
Cenu rekreačních objektů ve zmíněných Krkonoších a na Šumavě ovlivňuje i fakt, že místní proti nové výstavbě spíše bojují. To platí i pro Jizerské hory, které doplňují tři nejžádanější lokality pro tento účel v Česku. V těchto lokalitách je proto omezený prostor pro vznik větších nových projektů.
I díky tomu můžeme pozorovat nárůst výstavby v jiných oblastech, jako jsou Orlické a Krušné hory nebo Jeseníky. „Například v Krušných horách se objevuje mnoho volných objektů vhodných pro přestavbu k rekreaci. Zároveň je lokalita dostupnější. Cena nových projektů se pohybuje kolem 80 tisíc za m2. Pro lidi z Prahy je to optimální možnost, protože nabízí dobrou dojezdovou vzdálenost, ale i podmínky pro různorodé sportovní aktivity,“ říká Radim Maštalíř.
Lokality se často liší i ve způsobu financování. Zatímco apartmány v žádaných destinacích pořizují majetnější kupci a v přibližně 70 % případů je financují je v hotovosti, na dostupnější typy nemovitostí dosáhne i střední třída, která pak o část potřebné částky žádá banku.
Další růst
„Rozmanitost rekreačních objektů vnímáme i v rámci skupiny ČSOB, pomoc s financováním nicméně můžeme u všech. Zatímco u apartmánů a chalup můžete požádat o hypoteční úvěr, chaty lze financovat ze spotřebitelského úvěru na bydlení až do výše 1 milionu,“ říká Andrea Vokálová, mluvčí skupiny ČSOB pro oblast bydlení.
Data z letošního roku dokazují, že zájem o rekreační objekty bude trvat i nadále. Nabídka je navíc ještě slabší než v loňském roce. Zejména silnou poptávku odborníci ČSOB očekávají u pozemků určených k rekreaci.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek