EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jana Zámečníková

Foto: Freeimages.com

13. 09. 2022

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: ČSOB vrací sazby pod 6 %

 

Skupina ČSOB se rozhodla rozvířit stojaté vody hypotečního trhu. Úrokové sazby hypoték vrátila v září pod šestiprocentní hranici. Rozjede výrazné zlevnění hypoték jednoho z největších hypotečních hráčů na trhu podzimní vlnu akčních nabídek? (Aktualizováno)

Loading



 

Ještě v červenci zdražovaly hypotéky v reakci na červnové zvýšení základní úrokové sazby České národní banky (ČNB) s výjimkou Monety Money Bank všechny banky. Nabídkové sazby hypoték ale v posledním měsíci přešly od růstu přes stagnaci až k mírnému poklesu. A pozvolna se začaly objevovat náznaky, že po útlumu hypotečního trhu přijde oživení v podobě akčních nabídek bank.

ČSOB zlevňuje všechny fixace

Jako první s výraznější slevou přišla skupina ČSOB, která s platností od 12. září zlevnila všechny sledované fixace o 0,7 procentního bodu. Pětileté fixace se tak se sazbou 5,79 % p. a. opět vrátily pod šestiprocentní hranici.

Za méně než 6 % p. a. nabízí hypotéky fixované na pět let pouze Air Bank se sazbou 5,99 % p. a. a Fio banka, která se sazbou 5,78 % p. a. zůstává již jen těsně nejlevnější bankou na hypotečním trhu.

Snížením sazeb o 0,7 procentního bodu se skupina ČSOB stala druhou nejlevnější bankou i na poli jednoletých a tříletých fixací. Hypotéky s fixací na jeden rok nově nabízí od 6,59 % p. a. a s fixací na tři roky od 6,09 % p. a. Pokud potřebujete půjčit méně než 70 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) pak hypotéku fixovanou na tři roky můžete získat u ČSOB již od 5,99 % p. a.

Zvýhodněnou sazbu získají klienti, kteří si zároveň sjednají životní pojištění na 100 % výše úvěru nebo pojištění Náš život na 100 % výše úvěru od ČSOB Pojišťovny. Musí také aktivně používat běžný účet tzn. z účtu splácet hypotéku ale i třikrát měsíčně použít platební kartu a minimálně jednou za tři měsíce i aplikaci ČSOB Smart.

O úvěr musí také zažádat dvě osoby a žadatel o úvěr má vedený alespoň tři měsíce běžný účet v ČSOB či v ČSOB Poštovní spořitelně. Další podmínkou pro nižší sazbu je předložení Průkazu energetické náročnosti financované nemovitosti ve třídě A nebo B. Zvýhodněná sazba také zahrnuje slevu za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 korun.

REKLAMA

Pokud si například nesjednáte životní pojištění, sazba se zvýší o 0,2 procentního bodu. O 0,3 procentního bodu vzroste sazba v případě, že nebudete aktivně využívat účet. Pokud nemáte energeticky úsporné bydlení nebo vám na účet nechodí 50 000 korun sazba se zvýší o 0,1 procentní bod.

V případě, že nesplníte ani jednu z výše uvedených podmínek, dosáhnete na sazbu o 0,7 procentního vyšší. U pětileté fixace tak vzroste sazba na 6,49 % p. a., u tříleté na 6,79 % p. a. a u jednoleté na 7,29 % p. a.

UniCredit naopak zdražuje

UniCredit Bank se v pátek 9. září vydala opačným směrem než skupina ČSOB a pětileté fixace zdražila za hranici 6 %. Úrokové sazby hypoték s fixací na pět let vzrostly o 0,4 procentního bodu na 6,09 % p. a.

Úrokové sazby hypoték s fixací na tři roky zvýšila UniCredit Bank o 0,3 procentního bodu na 6,99 % p. a. Na poli tříletých fixací je tak UniCredit Bank po mBank nejdražší bankou na hypotečním trhu.

Oživí akční nabídky hypoteční trh?

Skupina ČSOB v čele s Hypoteční bankou patří k největším poskytovatelům hypotečních úvěrů na českém trhu, velmi často tak udává směr vývoje úrokových sazeb hypoték. Je proto pravděpodobné, že s akčními nabídkami hypotečních sazeb začnou přicházet i další banky.

Alespoň k dočasnému snížení nabídkových sazeb hypoték vybízí i vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu, které klesají a nachází se pod úrovní nabídkových sazeb hypoték.

„Trh je v současné době dynamický a snažíme se reagovat v rámci našich možností flexibilně. Změna sazeb záleží na tom, jak se budou dále vyvíjet tržní sazby, od nichž se odvíjí naše financování,“ uvedl Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Na konci září navíc bude opět jednat o nastavení základních úrokových sazeb bankovní rada ČNB. Inflace v srpnu překvapivě zpomalila z 17,5 % na 17,2 %. Inflační statistika tak naznačuje, že by ČNB mohla v září ponechat úrokové sazby beze změny. To by pro hypoteční sazby znamenalo prozatím alespoň stagnaci.

REKLAMA

„Z našeho pohledu zůstává nejdůležitějším faktorem konkurenční situace na trhu. Pokud nebude ČNB se sazbami nějak více hýbat, do konce roku žádný větší přetřes na trhu neočekáváme, a to ani směrem nahoru, ani dolů,“ uvedl Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 12. 9. 2022

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta:

  • sleva za sjednání úvěrového životního pojištění na 100 % výše úvěru či pojištění Náš život na 100 % výše úvěru od ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.
  • úroková sazba platí za předpokladu splácení hypotečního úvěru inkasem z běžného účtu vedeného u ČSOB či u ČSOB Poštovní spořitelny za podmínky realizace 3 plateb debetní kartou měsíčně a použití aplikace ČSOB Smart minimálně jednou za 3 měsíce. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,3procentního bodu.
  • úroková sazba platí dále za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby a žadatel o úvěr má vedený alespoň 3 měsíce běžný účet v ČSOB či v ČSOB Poštovní spořitelně. sleva za předložení Průkazu energetické náročnosti financované nemovitosti ve třídě A nebo B. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.
  • sleva za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 Kč. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

REKLAMA

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: ČNB odebrala Sberbank licenci s platností od 30. 4. 2022.

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *