Pondělí 20. srpna. Svátek má Bernard.

Češi oceňují manuální schopnosti svých protějšků

23.04.2018 11:04 Tisková zpráva: Raiffeisen stavební spořitelna

Na jaře lidé začínají rekonstruovat a modernizovat ve velkém. Umí si ale s úpravami v domácnosti sami poradit? Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že každá druhá žena považuje svého partnera za opravdu zručného a každý třetí muž takto hodnotí svou drahou polovičku.

Máte za to, že váš partner nebo partnerka neumí ani přibít hřebík do stěny? Tak to patříte k výrazné menšině, jak ukázal průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Z výsledků průzkumu totiž vyplynulo, že polovina žen rozhodně považuje svého partnera za manuálně zručného. Dalších 31 % žen je potom o zručnosti svého protějšku spíše přesvědčena.

Svépomocí si vymalovat nebo sestavit nábytek podle návodu v pohodě zvládá také něžné pohlaví. Zručnost svých partnerek muži v průzkumu oceňují dokonce z 86 %. O šikovnosti své partnerky je spíše přesvědčen každý druhý muž a každý třetí ji potom považuje rozhodně za manuálně zručnou.

Co se týče mužů, z praktických úkonů v domácnosti nejčastěji vyměňují žárovky, sestavují nábytek, stavějí příčku nebo pokládají podlahu. Ženy se pak kromě výměny žárovky často pouští do malování a zvládnou si samy spravit i ucpané umyvadlo.

„Češi jsou národem kutilů, v našem průzkumu se tak označili dva ze tří mužů a 55 % žen. Právě na jaře se spousta lidí pouští do rekonstrukcí a vylepšování svých domovů. Průměrná částka, kterou si u nás momentálně klienti na rekonstrukce a modernizace půjčují, se pohybuje okolo 400 tisíc korun,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Z průzkumu dále vyplývá, že ženy svým protějškům při kutění pomáhají častěji, než naopak. Ruku k dílu často přiloží každá druhá žena, ale mezi muži je to jen jeden z deseti. Zajímavé je také zjištění, že 7 % mužů a 15 % žen podle svých partnerů nikdy nekutí.

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.