15. 06. 2022

Česká spořitelna: Úrokové sazby u úvěrů na bydlení do 15. června

Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny upravují od 15. června 2022 úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky a u nezajištěných úvěrů od Buřinky. Hlavním důvodem je pokračující růst ceny zdrojů. Úroková sazba hypotečního úvěru u nejrozšířenější fixace na 8 let bude nově začínat od 5,84 % ročně, u pětileté pak 5,94 % ročně. Základní sazba Úvěru od Buřinky s tříletou fixací je nastavena na 6,39 % ročně.

Zvýšení se týká všech fixací úrokových sazeb v rozmezí od 0,4 % až 0,6 %. Minimální sazba u hypoték bude nově začínat na 5,84 % u fixace na 8 a 10 let, u Hypoúvěru od Buřinky bude nově začínat na 5,94 % u fixace na 6 let. Základní sazba u Úvěru od Buřinky s fixací na 3 roky se zvyšuje o 0,4procentního bodu na 6,39 %, v případě pevné sazby na 6,89 %. Buřinka i nadále zvýhodňuje úvěry na pořízení družstevního bydlení, refinancování úvěrů z jiných bank a Úvěr od Buřinky pro budoucnost, určený pro financování udržitelného bydlení. V těchto případech bude mít klient slevu na úrokové sazbě 0,3 %.

„I přes rostoucí úrokové sazby jsou mezi klienty nadále nejvíce oblíbené fixace na 8 a více let, které tvoří okolo 60 % z nově uzavřených úvěrů na bydlení. V meziročním srovnání nicméně sledujeme rostoucí zájem o kratší fixace, například pětileté fixace nyní tvoří přibližně třetinu z nově uzavřených hypoték. Ještě před rokem byl jejich podíl okolo 10 %,“ říká Petra Skrbková, která vede tým bydlení v České spořitelně a pokračuje: „V meziročním srovnání evidujeme pokles zájmu o hypoteční úvěry o více než polovinu. Naopak, ve větší míře se zajímají o rekonstrukce a vylepšení jejich současného bydlení. Objem poskytnutých úvěrů na rekonstrukce se meziročně zvýšil o 16 %.

Sazby pro novou hypotéku do výše 80 % hodnoty zastavované nemovitosti (LTV)

Fixace Úrokové sazby do 14. června 2022 Úrokové sazby od 15. června 2022
Fixace 1 rok od 6,34 % od 6,74 %
Fixace 2 roky od 6,34 % od 6,74 %
Fixace 3 roky od 5,94 % od 6,34 %
Fixace 4 roky od 5,74 % od 6,14 %
Fixace 5 let od 5,54 % od 5,94 %
Fixace 8 let od 5,44 % od 5,84 %
Fixace 10 let od 5,34 % od 5,84 %
Fixace 15 let od 5,34 % od 5,94 %
Fixace 20 let od 5,44 % od 6,04 %

Buřinka dlouhodobě sází na jednoduchost a transparentnost svých produktů, díky čemuž v loňském roce využilo jejích služeb nejvíce klientů mezi stavebními spořitelnami a v letošním roce tento trend pokračuje. „Díky splatnosti až 25 let si naši klienti mohou splátku přizpůsobit svým možnostem. Velmi oblíbenou výhodou je možnost dokládání účelu úvěru pomocí fotek, ato i při financování družstevního bydlení,“ uvádí Milan Pospíšil z Buřinky a dodává: „Jak úvěry, tak stavební spoření lze u Buřinky sjednat online a to včetně podpisu dokumentace.“

Úrokové sazby Úvěru od Buřinky platné od 15. června 2022
Typ úrokové sazby Základní sazba Družstevní bydlení, refinancování a Úvěr od Buřinky pro budoucnost Splatnost úvěru
Pevná na 3 roky 6,39 % 6,09 %

Až 25 let