21. 04. 2020

České domácnosti zatím nepotřebují příliš sahat do úspor

Drtivá většina českých domácností kvůli současné situaci zatím nepotřebuje vybírat své úspory, vyplývá z průzkumu ČMSS. Část nebo veškeré své úspory chce nyní vybrat jen málo lidí, naopak velká většina chce pokračovat ve stávajícím způsobu spoření. Zhruba desetina střadatelů přitom naopak vidí v současné době zajímavé příležitosti a chtějí spořit
a investovat více než doposud.

České domácnosti zatím nejsou nuceny sahat do svých úspor. Podle průzkumu ČMSS chce ze zajištěných produktů vybrat své peníze přibližně 10 % lidí, z méně zabezpečených produktů je to maximálně pětina. „Nejméně chtějí klienti vybírat peníze ze spořicích účtů a státem podporovaných produktů, jako je stavební spoření a penzijní připojištění,“ uvádí předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
Např. z penzijního připojištění tak chce vybrat část nebo celé úspory 6 % klientů, u stavebního spoření je to 11 %. Zároveň napříč všemi produkty chce zhruba desetina domácností spořit více než doposud. „Především ekonomicky aktivnější a vzdělanější lidé si uvědomují, že některé produkty teď mohou přinést zajímavější výnos, jiní hledají stabilitu a ochranu svých úspor,“ vysvětlil Tomáš Kořínek. „Naopak nejvíce chtějí své úspory vybrat mladí lidé do 29 let,“ dodal.
Největší část českých domácností tak žádné změny nechystá, budou spořit nadále tak, jak jsou zvyklí. Plných 78 % střadatelů v penzijním připojištění nebo 68 % domácností spořících ve stavebním spoření tak budou pokračovat tak jako doposud. U termínovaných vkladů i podílových fondů chce nadále spořit ve stávajícím rozsahu necelých 60 % dotázaných.
„Snažíme se naše klienty edukovat a doporučujeme jim, aby v rámci aktuální situace nedělali jakákoliv unáhlená rozhodnutí a pokračovali ve spoření. Penzijní spoření je dlouhodobý produkt, který dokáže pracovat s tržními výkyvy,“ řekl Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti.
„Průzkum jsme uskutečnili ve 2. týdnu v dubnu, tedy v naplno probíhající výjimečné situaci. Výsledky proto hodnotíme s opatrným optimismem, pevně věříme, že negativní dopad na střadatele nebude rozsáhlý a dlouhodobý,“ uzavřel Tomáš Kořínek.
Průzkum pro ČMSS provedla agentura MNFORCE online dotazováním na vzorku 1000 respondentů.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek