25. 06. 2019

Chcete investovat? Nejdříve se zaměřte na spoření bez rizika

Jak finančně zajistit sebe a své blízké? Pravidelné investování je tím správným nástrojem. Jenže podle loňského průzkumu agentury Ipsos skoro tři pětiny Čechů neinvestují. Lidé investičním produktům úplně nerozumějí nebo mají strach z možné ztráty. Přitom současný trh nabízí hned několik variant, jak peníze bezpečně zhodnotit.

Každý by měl investovat až tehdy, když si vytvoří finanční polštář. Jeden z nejbezpečnějších způsobů zhodnocování finančních prostředků představuje právě stavební spoření, což dokládají i data Asociace českých stavebních spořitelen. „V loňském roce si na stavebku spořily přes tři miliony Čechů, přičemž průměrná uspořená částka činila 112 tisíc korun. V aktuálním vydání pravidelného barometru obliby spoření preferuje tento finanční produkt rekordních 60 % dotazovaných[1],“ vypočítává tajemník AČSS Jiří Šedivý.
Spoření bez rizika
Bezpečné zhodnocení úspor poskytuje stavebko díky několika vlastnostem „Státní podpora, garantované úročení vkladů i jejich zákonné pojištění zvyšují jistotu výnosu a umožňují lépe plánovat vývoj na několik let dopředu,“ vysvětluje Jiří Šedivý.
Stavební spoření také dokáže dobře reagovat na měnící se potřeby lidí. Klientům se mohou naskytnout příležitosti, kdy potřebují své úspory rychle použít na bydlení, ale nemají našetřen dostatečný obnos. „Pokud se během spoření dostanete do takové situace, můžete využít účelový úvěr na bydlení od stavební spořitelny. Tuto možnost u většiny produktů zaměřených na investice či spoření nemáte,“ vysvětluje Jiří Šedivý.
Možností je více
V současnosti je investičních příležitostí na trhu celá řada, patří mezi ně například státní dluhopisy, které však přinášejí nízký výnos. Výhodu předvídatelnosti naopak postrádají třeba podílové fondy. S vyšším rizikem jsou spojeny také investice na akciových trzích.
Stavební spoření zdánlivě blokuje úspory na šest let. V případě zájmu o investici do bytových potřeb jsou však peníze dostupné prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření. Budete-li stavět, kupovat nebo rekonstruovat nemovitost, máte na rozdíl od termínovaných vkladů své úspory dostupné. Jak na to, vám poradí vaše stavební spořitelna.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek