23. 10. 2020

Covid odsunul řadu investičních obchodů. Dost možná až do roku 2021

Vliv pandemie Covid-19 se ve třetím kvartálu naplno projevil i na realitním trhu. Zásadně ovlivnil výsledky investic, jejichž objem v tomto období meziročně poklesl o 63 % na více než 280 miliónů EUR, z čehož většina byla předjednána už před pandemií. Od začátku roku změnily v Česku majitele komerční nemovitostí za 2,1 miliardy EUR. Ukazuje to nejnovější analýza mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

Podle Markéty Křížové, vedoucí oddělení Capital Markets, se v období červenec až září projevilo zpomalení aktivity během jarního lockdownu: „Sami se podílíme na několika transakcích, které měly být uzavřeny do konce roku. U těchto už rozběhnutých obchodů neočekáváme zásadní zlomy.“ Vzhledem k aktuální situaci však nelze vyloučit, že četné obchodní případy budou uzavřeny až v roce 2021.
Podle analýzy BNP Paribas Real Estate mají, či měly být do konce roku zobchodované nemovitosti se značným vlivem na celkovou letošní investiční bilanci. „Zatím je předčasné hovořit o změně preferencí na straně kupujících. Nicméně vidíme větší obezřetnost jakéhokoliv typu investorů u obchodních center nebo hotelů,“ doplňuje Markéta Křížová.
Potvrdilo se, že letošní turbulentní vývoj nebrání rozvoji logistiky a skladování. Nejvíce byly ve 3. čtvrtletí obchodované právě skladové areály, které tvořily 41 % všech akvizic. Následovaly maloobchodní prostory se 30% podílem. „Musíme však doplnit, že zrovna ve třetím kvartálu jde o tak marginální počet transakcí, že podíly z dlouhodobého hlediska nemají potřebnou relevanci,“ komentuje aktuální report Kamila Breen, která vede tým Research & Consultancy.
Hlavním tahounem realitních investic byl opět český kapitál. Největší transakci ale zaznamenali singapurští investoři zastoupení fondem GLP, kteří koupili od developerské skupiny Goodman kompletní portfolio skladových prostor ve střední a východní Evropě. V České republice se jednalo o skladové areály v Mladé Boleslavi a v Jažlovicích u Prahy. Investice fondu GLP do skladových prostor na našem trhu tím však nekončí. Už nyní staví nový průmyslový park v Ostravě, jehož investice do stavebních nákladů budou přesahovat miliardu korun.
Mezi významné transakce českých investorů patřil i prodej Central Kladno, největšího obchodního centra ve Středočeském kraji. Od developerské společnosti Crestyl jej kupovala brněnská investiční skupina Portiva ve společném podniku se skupinou Micronix. Poradcem Portivy byla při této akvizici naše společnost BNP Paribas Real Estate.
Shrnuto: ještě na konci 3. čtvrtletí jsme byla aktuální příprava zobchodování několika významných komerčních nemovitostí do konce roku. Nynější opatření mohou transakce opět protáhnout. Mimo jiné proto, že zatím není zvykem řešit investiční obchody online.
Přesto jsou v jednání akvizice několika skladových areálů, kanceláří i maloobchodních prostor. Vývoj situace však bude záležet na dalším průběhu pandemie Covid-19 a s ní souvisejícími restrikcemi. Včetně vlivu na banky a jejich flexibilitu.