16. 03. 2020

Daňové přiznání se blíží: Nezapomeňte uplatnit úroky ze stavebka

Praha 16. března – Březen s sebou přináší pro mnohé nemilou povinnost, a to odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů. Aby byl pro vás výsledek příznivější, můžete si ze základu daně odečíst také úroky z úvěru od stavební spořitelny. Tímto způsobem můžete získat až několik desítek tisíc korun nazpět. (Momentálně platí plošné prominutí pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických a právnických osob a úroku z prodlení do 1. července 2020.)

Daňový odpočet zaplacených úroků lze uplatnit ze základu daně z příjmů fyzických osob, a to až do výše 300 tisíc korun ročně. Při současné sazbě daně z příjmů 15 % tak lze každý rok ušetřit až 45 tisíc korun. Tuto možnost však nelze využít u všech úvěrů bez rozdílu. Je důležité, aby byl takový úvěr určen na řešení bytových potřeb a poskytnut stavební spořitelnou nebo bankou.
Lidé, kteří mají běžný úvěr či úvěr ze stavebního spoření, mohou využít odpočet v široké škále případů. Nejedná se pouze o financování domů a bytů, ale také o financování nákupu stavební parcely, rekonstrukce nemovitosti a dalších vybraných stavebních prací či vypořádání společného jmění manželů,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Vratku lze žádat také tehdy, kdy jde o vypořádání spoludědiců při získání bytu, rodinného nebo bytového domu.
Co k uplatnění odpočtu potřebujete?
Pokud o slevu žádáte poprvé, budete potřebovat výpis z katastru nemovitostí. Tím totiž musíte doložit, že odpočet neuplatňujete na komerční nebo rekreační nemovitost. Skrze tento dokument dokládáte, že využíváte úvěr ze stavebního spoření či hypotéku k řešení vlastní bytové situace nebo bydlení někoho z vaší rodiny.
V souvislosti s odpočtem předkládáte každoročně potvrzení o výši zaplacených úroků z úvěru, který vám začátkem roku zasílá stavební spořitelna. Pokud ho neobdržíte, stačí si o něj jednoduše zažádat. Dozvíte se z něj přesnou částku, kterou si můžete ze základu daně odečíst. Odpočet lze uplatnit buď přímo v daňovém přiznání, nebo se v případě zaměstnanců odpočet uplatní v ročním zúčtování s pomocí mzdové účtárny zaměstnavatele.