03. 07. 2024

DLA Piper zastupovala Komerční banku při prodeji kancelářské budovy na Václavském náměstí

Pražská pobočka globální advokátní kanceláře DLA Piper poskytovala právní poradenství Komerční bance při prodeji její dceřiné společnosti VN 42, s.r.o., která vlastní historickou budovu na adrese Václavské náměstí 42, hlavnímu městu Praze za cenu přesahující 3,3 mld. Kč.

Komerční banka vyhlásila výběrové řízení na nalezení nejvhodnějšího kupce své ikonické kancelářské budovy. Jednalo se o komplexní a několikakolový tender. Nakonec byla vyhodnocena jako nejlepší nabídka hlavního města Prahy.

Praha měla o budovu zájem hned z několika důvodů: kvůli její historické hodnotě, díky nedávno citlivě provedené rekonstrukci celé budovy, která umožní městu se nastěhovat bez větších investic. Důležitou roli při rozhodování sehrálo i její strategické umístění v centru města na třech linkách metra i kapacita této kancelářské budovy. V plánu Prahy je přestěhovat do budovy několik stovek svých úředníků ze Škodova paláce, z Paláce Adria a z budovy na Mariánském náměstí. Transakce také obsahuje dohodu o tom, že banka v budově zůstane v nájmu do konce roku 2026.

Kupní cena se skládá ze dvou částí. První částka odpovídá hodnotě nemovitosti ve výši 3,32 miliard korun. Druhá část bude určena znaleckým posudkem hodnoty ostatních aktiv a pasiv společnosti VN 42. Celková hodnota transakce by tak mohla přesáhnout částku 3,5 miliardy korun.

Dohodu o prodeji podepsali 21. června 2024 primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka a Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky. Transakce byla úspěšně dokončena a vypořádaná 1. července 2024 po uzávěrce účetního období společnosti VN 42.

REKLAMA

Pražský tým DLA Piper poskytující poradenství Komerční bance vedl vedoucí nemovitostní praxe a partner Michal Hink, kterému asistovali counsel David Padyšák, advokátka Lenka Chmielová a advokátní koncipientka Zuzana Princová a další členové pražské kanceláře.

Jsme velmi potěšeni, že jsme mohli být součástí této transakce, která se bez nadsázky dá považovat za doposud největší single asset deal tohoto roku, a navázat tak na mé dlouhodobé úspěšné právní poradenství Komerční bance. Chtěl bych vyzvednout a poděkovat celému týmu Komerční banky za skvělou spolupráci během celého prodeje. A samozřejmě chci poděkovat i protistraně za hladký a profesionální přístup při uzavírání této komplexní transakce,“ uvedl Michal Hink.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu