22. 06. 2022

Do konce roku budou sazby hypoték kolem 9 procent

Ve středu 22. června Bankovní rada České národní banky pravděpodobně zvýší základní úrokovou sazbu.  Podle Jakuba Veverky, hlavního ekonoma Videobydleni.cz, bude zvýšení minimálně o 1,25procentního bodu, což značně zdraží i hypoteční úvěry.

Úrokové sazby u hypoték budou do konce roku atakovat úroveň 9 procent. Odhadujeme, že vlivem rostoucí inflace, která stále hledá svůj vrchol, zvýší ČNB sazby o 1,25procentního bodu, a to právě z důvodu, že guvernér Jiří Rusnok avizoval zvýšení minimálně o 0,75procentního bodu, aby dal trhu signál. Ve většině případů v historii guvernéra Rusnoka neavizoval konkrétní procento změny,“ říká Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Bankovní rada ČNB zasedá ve starém složení naposledy. V červenci pak do rady nově zasednou Eva Zamrazilová, Jan Frait a Karina Kubelková, přičemž do guvernérského křesla zasedne Aleš Michl a víceguvernérkou bude Eva Zamrazilová.

Podle avizovaného prohlášení budoucího guvernéra Aleše Michla očekáváme, že nastavené sazby za guvernéra Rusnoka nechá na stávajících úrovních a nebude je měnit do doby, dokud neuvidí inflaci dosahovat svého vrcholu. Odhadujeme tedy, že nastavené sazby původní radou by mohly vydržet na svých úrovních až do konce roku,“ vysvětluje Veverka.

Lidé už o hypotéky ztrácí zájem, hypoteční úvěry zdražují a ceny nemovitostí neklesají.  Z dat společnosti B3 Technology, provozující šest realitních portálů, vyplývá jasný posun poptávky směrem k pronájmům a snížení počtů poptávek po prodeji nemovitostí, a to meziročně o 18 procent.