17. 05. 2023

Dům Revoluční 30 vzejde ze soutěže vypsané investiční skupinou RSJ

Investiční skupina RSJ vyhlásila ve spolupráci s kanceláří MOBA veřejnou architektonickou soutěž na nový dům na nároží pražských ulic Lannova a Revoluční. Vlastník pozemku chce po desetiletích vrátit tomuto exponovanému místu jeho původní kvalitu a funkci. Budoucí dům Revoluční 30 by měl spolu s dnes již ikonickou stavbou Tančícího domu vytvořit tandem kvalitní a soudobé architektury v historickém centru Prahy.

Několik desítek let se pro vzácnou lokalitu na pravém břehu Vltavy připravovaly projekty, které se dříve či později dostaly do slepé uličky. Vstup do centrální části města se znehodnotil demolicí neogotických Eliščiných lázní v roce 1940, kdy se do pohledové nárožní pozice nechtěně dostal činžovní dům s odhalenou štítovou stěnou. Na jeho místě vznikne dům, který vrátí ulici chybějící přirozené průčelí. Soutěž má najít promyšlené řešení, které zapadne do panoramatu města a zároveň přinese Praze něco nového a jedinečného.

Jedním z hlavních důvodů pro vypsání architektonické soutěže na nový návrh je začlenění hlavních zúčastněných stran do celého procesu. Členy poroty tak budou odborní zástupci hlavního města stejně jako městské části Praha 1. Návrhy i zadání plánuje investiční skupina RSJ konzultovat v průběhu soutěže s dalšími experty a také se zástupci sousedů. Do čela poroty byl pozván holandský architekt Winy Maas z ateliéru MVDRV, který je hostujícím profesorem Fakulty architektury ČVUT. Silnými hlasy v diskusi budou bezesporu také propagátor architektury Adam Gebrian či Ondřej Císler, autor koncepční studie Hradební korso pro IPR Praha. „Zvolili jsme cestu otevřené transparentní architektonické soutěže a odborné poroty, která by měla pro nároží v Revoluční ulici vybrat ten nejlepší návrh,“ komentuje vypsání soutěže asset manažer investiční skupiny RSJ Jakub Mikulášek a dodává, že poslední návrh, který pro současného vlastníka připravovala od roku 2014 se svým týmem AI Design architektka Eva Jiřičná, nebylo nakonec možné zrealizovat. „Dostali jsme se do situace, kdy bylo třeba rozhodnout, zda budeme původní návrh zásadně upravovat anebo začneme nanovo.“ vysvětluje Jakub Mikulášek.

Na podobu projektu, který zarámuje vstup do historického centra, si Pražané ještě několik měsíců počkají. Organizující kancelář MOBA pod vedením Igora Kovačeviće stanovila termín odevzdání finálních soutěžních návrhů na závěr listopadu tohoto roku. Jak investiční skupina RSJ a organizátor soutěže, tak členové poroty mají velká očekávání a věří, že na 500 m2 pozemku, které jsou k dispozici, lze rozehrát příběh, jenž posune Prahu dál a dá jí nový symbol. Ke srovnávání s Tančícím domem je přesto Jakub Mikulášek opatrný a dodává: „Zda se může zopakovat stejný scénář jako v devadesátých letech, je velká otázka. Věříme ale, že v centru Prahy lze vytvořit nový, kvalitní a sebevědomý dům.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu