06. 05. 2020

Efekt koronaviru: Lidé se hrnou do pronájmů v rekordním množství, ceny nájmů nepřestávají růst. Nemovitosti nadále zdražují, přestože je prodejů méně

Koronavirová epidemie se do realitního trhu začíná promítat nebývalou silou, a to jak v oblasti nájmů, tak prodejů. Vyplývá to z nejnovějších dat Monitoru přímého trhu s nemovitostmi, který představil portál Bezrealitky. Data ukazují na ochlazení prodejů v prvním kvartálu, které však provází pokračující růst cen nemovitostí. Zásadně posílila role nájemního bydlení, ceny nájemního bydlení ani přes větší počet nemovitostí v nabídce zatím neklesají. Na nejsledovanějším pražském trhu míří ceny za metr čtvereční staršího bytu k 95 tisícům korun a nájmy stouply na 293 korun za metr.

Meziročně se přes Bezrealitky za první kvartál pronajalo o 10 % nemovitostí více (konkrétně 9343 domů a bytů), což je nejvíce v historii portálu. V Praze se jedná především o byty s menšími dispozicemi, v regionech pak nárůst zajistily především byty středních a velkých dispozic. Prodejů je meziročně méně, zhruba o 17 % oproti minulému kvartálu, a to především s ohledem na aktuální celospolečenskou situaci. I přesto se však přes Bezrealitky prodalo v prvním kvartálu skoro 20 nemovitostí denně.
Prodejní ceny nemovitostí přitom rostly v naprosté většině krajů. Týkalo se to především bytů, jejichž cena během posledních tří měsíců skokově vzrostla ve Středočeském, Jihomoravském, Plzeňském a Libereckém kraji. To trochu překvapivě poukazuje na skutečnost, že za propadem prodejů stojí spíše majitelé, kteří přestali byty nabízet, poptávka totiž nepřestala táhnout ceny nahoru. Oproti tomu ceny nájemního bydlení stouply pouze mírně, a to i přes výrazný přetlak nabídky nad poptávkou. Především v Praze roli sehrály nové byty, které se dostaly do nabídky z krátkodobých pronájmů. Nebylo jich sice tolik, aby zvrátily trend růstu cen, dokázaly ho však takřka zastavit.
„Poptávka po nájmech je skutečně nejsilnější za posledních pět let, a to počítám i skokový zájem o nájmy po zpřísnění hypoték v roce 2018. Právě to je důvod, proč ceny nájmů klesají sice lokálně, ale nikoli plošně. Naopak za nájemní bydlení budeme muset dávat více z rozpočtu domácnosti než doposud, především s ohledem na ochlazení ekonomického růstu,“ domnívá se Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Na druhou stranu, pád cen není možné čekat ani u nemovitostí k prodeji. Bude jich v nabídce možná méně, majitele často nic netlačí k prodeji za méně výhodné ceny, zvláště když například byty snadno udají právě k pronájmu.“
Zřejmě nejsledovanější pražský trh se v propadu prodejů shoduje s celorepublikovým průměrem, a to napříč všemi kategoriemi. Ceny zde meziročně vzrostly o 4 % na 74 950 Kč za metr čtvereční v případě rodinného domu a o 12 % na 94 103 Kč za metr čtvereční v případě bytu. Potvrdilo se tak očekávání, že v prvním kvartálu se poprvé v historii dostanou ceny za starší byty v hlavním městě nad 90tisícovou hranici.
Zajímavá je pražská situace s nájemním bydlením – oproti předchozímu kvartálu nájmy stagnují, očekávané zlevnění se tedy do statistik zatím nepromítlo. Nemovitostí se v Praze pronajalo o 13 % více oproti předchozímu období.
Rostoucí ceny nemovitostí v Praze nepřestaly promlouvat také do situace ve Středočeském kraji. Zde ceny domů meziročně stouply o skoro 10 tisíc korun za metr čtvereční na 47 161 Kč. Byty jsou jen o něco dražší – 51 005 Kč na metr čtvereční. Na rozdíl od Prahy se zde počet pronajatých nemovitostí kvartálně zvýšil o pouhá 3 % a směřuje ke stagnaci, což má přímou souvislost s větší dostupností bytů v Praze jako takové a prokazatelně se tím oslabuje fenomén takzvaných třístovkářů.
Zajímavá je také situace v Brně a okolí. Prodeje nemovitostí zde klesly nejméně z celé republiky (byty o 37 %, domy o 35 %). A zatímco ceny domů klesly na úroveň začátku roku 2019 (32 184 Kč za metr čtvereční), byty meziročně zdražily o 10 tisíc korun za metr čtvereční na 61 933 Kč. Počet pronajatých bytů stoupl v porovnání s předchozím kvartálem o 10,5 %, pronájmy domů klesly o 19,2 %.