22. 09. 2022

Eurofinas – spotřebitelské financování v Evropě minulý rok rostlo o 13 % na 449 miliard eur

Evropské nebankovní společnosti, zastoupené v asociaci Eurofinas, poskytly v roce 2021 nové půjčky v objemu 449 miliard eur, což představuje nárůst téměř o 13 % ve srovnání s rokem 2020. Portfolio celkově poskytnutých (a dosud nesplacených) úvěrů členů Eurofinas již šestým rokem v řadě překročilo hranici bilionu eur a na konci roku 2021 dosáhlo 1,2 bilionu eur. Zástupcem České republiky v Eurofinas je Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), jejíž členové v roce 2021 financovali podnikatelské investice a úvěry pro domácnosti v objemu necelých 5 miliard eur (+18,6 %).

„Podle výsledků Eurofinas se evropský úvěrový trh v minulém roce vrátil do předcovidových kolejí. Letošní rok však přináší nové výzvy zejména v podobě vysokých cen energií, vysoké inflace i rostoucích úrokových sazeb. Další oživení trhu nebankovního financování v Evropě je proto nepravděpodobné,“ uvedla Jana Hanušová, členka představenstva Eurofinas a předsedkyně představenstva ČLFA.

Celkový objem nových spotřebitelských úvěrů (včetně financování motorových vozidel pro soukromé účely) poklesl v roce 2021 o 11,4 % ve srovnání s rokem 2020 a dosáhl 308 miliard eur. Členové Eurofinas poskytli nové hypoteční úvěry v hodnotě 86 miliard eur (+16 %) a podnikatelské úvěry ve výši 31 miliard eur (+10 %). Na pořízení osobních vozů pro podnikatele připadlo 23 miliard eur.

Členové Eurofinas z 16 evropských zemí dohromady představují přibližně 46 % evropského trhu spotřebitelských úvěrů vyjádřeného v podobě nesplacených úvěrů na těchto trzích. Na úrovni jednotlivých zemí se tržní podíly jednotlivých členských asociací Eurofinas výrazně liší, a to od 3 % (Turecko) až do 95 % (Belgie). V České republice je to přibližně 11 %.