18. 08. 2020

Flat Zone čistí inzertní portály a hledá nemovitosti pod cenou

Společnost Flat Zone spustila novou službu Podpultovky, skrze kterou investoři aktuálně najdou 80 nemovitostí pod cenou v Praze. Firma kombinuje automatické výpočty založené na databázi realit po celé ČR a manuální kontrolu inzerátů, která je nutná kvůli častým nepřesnostem. Flat Zone tak chce zvýšit transparentnost na trhu a zjednodušit práci investičním společnostem i menším investorům.

Každý den se na inzertních portálech v Praze objeví desítky až stovky nových bytů, které jsou zasílány do Flat Zone k manuálnímu ověření. Analytici u každé položky kontrolují správnost zadaných dat a hodnotí stav bytů dle uvedených fotografií. Obohacená data jsou následně vložena do algoritmu, který nemovitosti vyhodnocuje na základě správné výměry, lokality, dispozice, patra, příslušenství, stavu a mnoha dalších informací. Ty nejvíce podhodnocené posílá do uživatelsky přívětivé platformy, ve které je možné hledat podle mapy, textových filtrů nebo dvaceti kategorizovaných parametrů.
„Většinou se stává, že makléři přeceňují stav nemovitostí, které inzerují. Zaměřili jsme se proto na hodnocení kuchyně, koupelny a pokojů podle uvedených fotografií, abychom stav uváděli podle jednoho měřítka a navíc mohli odhadnout náklady na rekonstrukci bytu. Manuální kontrola je pro nás velmi důležitá, abychom dokázali počítat hodnotu nemovitostí s co největší přesností. Například výměra je dle našich zkušeností uvedena špatně v 58 % případů. Makléři často uvádějí větší výměry, aby jejich inzeráty vycházely výhodně. Ve skutečnosti jsou byty o 5 % menší, než je inzerováno. Každý metr čtvereční v Praze znamená zhruba 100 tisíc Kč navíc, proto pečlivě procházíme popisy a půdorysy, abychom výměru opravili. U 37 % inzerátů není uvedena ani cena včetně provize. Standardní provize realitních kanceláří je 3 % z ceny, u nemovitosti za 5 milionů Kč tak hovoříme o 150 tisících Kč navíc,“ uvádí Vít Soural, projektový manažer Flat Zone.
V Praze je již dlouhodobě velký nedostatek nových bytů, investoři proto hledají alternativní způsoby, jak bezpečně chránit své peníze proti inflaci. Starší byty jsou sice rizikovější z hlediska nevyhnutelných oprav, nicméně díky nižším cenám se jedná o výhodnější investici na dlouhodobý pronájem. „U každé nemovitosti uvádíme očekávaný hrubý výnos, tedy yield, z pronájmu, navíc přidáváme i procentuální růst cen v lokalitě za posledních 12 měsíců. Tento údaj poukazuje na rozvojové lokality, ve kterých hodnota nemovitostí roste rychleji než průměr v Praze. Takové lokality jsou aktuálně např. Hlubočepy, Libeň nebo Zličín.“ říká Soural.
Flat Zone je technologická společnost, která se zaměřuje na analýzu českého rezidenčního trhu. Poskytuje uživatelům agregátor novostaveb, oceňovač nemovitostí nebo např. nejdůležitější zprávy z trhu. Firmám poskytuje analytické služby, které zjednodušují obchodní rozhodnutí a prodejní strategie. Novou službu Podpultovky nabízí realitním investorům za měsíční poplatek.
Tisková zpráva Flat Zone