17. 12. 2020

Fluktuace nájemníků a neobsazenost bytů letos stoupla dvojnásobně, snižování cen motivuje ke stěhování do výhodnějších pronájmů

Střídání nájemníků a s tím související neobsazenost nájemních bytů je v letošním roce až dvojnásobně častější než loni. Vyplývá to ze statistik společnosti GarantovanyNajem.cz, která se specializuje na správu nemovitostí k pronájmu. Mezi hlavní příčiny letošního trendu podle ní patří úbytek poptávky po bydlení ze strany zahraničních pracovníků a studentů. A také větší nabídka bytů vzniklá propadem trhu krátkodobých pronájmů, která snižuje ceny nájmů, a zároveň motivuje nájemníky ke stěhování do výhodnějšího. Míra neobsazenosti bytů, které jejich majitelé pronajímají „na vlastní pěst“, tak může nyní dosahovat zhruba 16 až 20 %.

Vyšší fluktuace nájemníků letos silně poznamenala tuzemský trh s nemovitostmi na pronájem. Za jejím nárůstem stojí podle společnosti GarantovanyNajem.cz zejména častější práce na dálku, a tedy i nižší poptávka zahraničních pracovníků po bydlení v lokalitách blízko svého zaměstnání. A stejně tak i výrazně nižší poptávka po společných bytech ze strany vysokoškolských studentů, kteří kvůli online výuce častěji zůstávají u rodičů. „Vrchol realitní sezony, který běžně nastává na podzim, letos vůbec nepřišel. Z našich dat evidujeme zhruba dvojnásobně vyšší fluktuaci, než je běžné. Ta kvůli letošní situaci vede hlavně ke zvýšení míry neobsazenosti bytů, která je nyní v Česku také zhruba dvojnásobná oproti běžnému období,“ uvádí Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz
Pětina neobsazených bytů
Podle odhadů společnosti činí míra neobsazenosti nájemních bytů na trhu zhruba 16 až 20 % oproti standardním 8 až 10 %. Koreluje totiž právě s fluktuací nájemníků. „U bytů, které patří pod naši správu, evidujeme zhruba pětiprocentní fluktuaci podnájemníků. To znamená, že každý měsíc končí podnájem u pěti procent těchto bytů a začínají se hledat noví zájemci. V běžném období ale naše neobsazenost dosahuje maximálně dvou procent. U majitelů, kteří své byty spravují sami a nemohou jim věnovat tolik času, to je odhadem až desetinásobně vyšší podíl. Přibližně tedy až dvacet procent bytů z celé nabídky na trhu,“ vysvětluje Viktor Mejzlík.
Tímto trendem jsou podle něj zasaženy lukrativní lokality, jako je například centrum Prahy. Odlivem krátkodobých pronájmů určených pro turisty se zde výrazně rozšířily řady volných bytů, jejichž majitelé je ale zároveň museli nabídnout k pronájmu za nižší ceny. „Ve chvíli, kdy se v blízkém okolí objeví srovnatelné byty s nájmem alespoň o deset nebo více procent nižším, nájemníci často nečekají a rovnou si domluví přestěhování. Tím se opět zvyšuje míra fluktuace, je to vlastně koloběh. Majitelům nezbývá nic jiného, než snižovat ceny, aby své byty obsadili. A není výjimkou, že cenu nájmu sníží až o polovinu,“ doplňuje Viktor Mejzlík. Právě v hlavním městě letos ceny nájmů klesly v průměru o deset procent v porovnání s loňským rokem.
Nový nájemník každé dva roky
Hlavním faktorem podporujícím cenový vývoj trhu s nájemními nemovitostmi je tzv. přirozená fluktuace. Tedy situace, kdy nájemník využívá daný byt v průměru po dobu dvou let, než se z různých důvodů odstěhuje. Majitelé tak mohou při hledání nových zájemců snáze postupně zvyšovat ceny nájmů. Pro nájemníky je tak naopak výhodnější zůstat v jednom bytě déle, pokud jim to situace umožňuje. „U malých bytů typu 1+kk se nájemníci často střídají už po roce, protože jde hlavně o byty pro studenty nebo svobodné a nezadané. Byty 2+kk a větší zase nájemníci využívají v průměru tři až čtyři roky. Záleží samozřejmě i na věku obyvatel, podle kterého lze do jisté míry předvídat častější stěhování,“ dodává Viktor Mejzlík ze společnosti GarantovanyNajem.cz.