19. 04. 2022

Industriální plochy v Česku: rekordní obsazenost i výstavba

Realitněporadenská společnost Cushman & Wakefield, přední světový poskytovatel realitních služeb, analyzovala vývoj v odvětví industriálních nemovitostí v pěti zemích střední Evropy (Česko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko) v roce 2021 a přináší hlavní zjištění.

Rozloha moderní logistické industriální plochy v regionu činila ke konci roku 2021 více než 46 milionů metrů čtverečních, což je více než desetiprocentní nárůst oproti roku 2020. Největší část těchto prostor se nadále nachází v Polsku (52 procent), v České republice je pak přes pětinu (21 procent) této plochy. Následuje Rumunsko (12 procent), Maďarsko (9 procent) a Slovensko (7 procent).

V přepočtu průmyslové plochy na počet obyvatel s velkým náskokem vede Česká republika s 902 metry čtverečními na tisíc obyvatel, oproti předchozímu roku jde o cca šestiprocentní nárůst. Na druhém místě je Polsko je s 625 metry čtverečními na tisíc obyvatel.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových nemovitostí a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „Největší meziroční přírůstek průmyslové plochy zaznamenalo loni Polsko, tempu nové výstavby tam napomáhají i schvalovací procesy, jež jsou výrazně rychlejší než v Česku. U nás je již tradičně schvalovací řízení velmi pomalé, a tudíž není schopno flexibilně reagovat na, v některých segmentech, skokově rostoucí poptávku. Dále je v Česku méně vhodných ploch pro výstavbu, právě na rozdíl od sousedního Polska, které disponuje velkou rozlohou a převážně rovinatým terénem.“

Poptávka roste rychleji než výstavba

Aktuální množství industriálních prostor v Česku jen sotva pokrývá poptávku po nich. Ta rok od roku roste – loni oproti předchozímu roku o 61 procent, což je nejvíce v celém regionu. Nepřekvapí tak, že neobsazenost těchto projektů je u nás nyní pouhých 1,6 procenta, v Praze pak dokonce pouze 0,7 procenta, což je historicky rekordně nízká hodnota.

REKLAMA

Poptávka samozřejmě podněcuje novou výstavbu – v Česku se nyní staví rekordních 1 112 000 metrů čtverečních, což je nejvíce v historii a více než trojnásobek oproti hodnotě výstavby na konci roku 2020. Rekordně vysokých hodnot nové výstavby dosahují aktuálně i ostatní sledované země.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových nemovitostí a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „Realizace výstavby stále pokračuje, nicméně vzhledem k současnému růstu cen stavebních materiálů může v budoucích kvartálech tempo částečně zpomalit. Výstavbu může také negativně ovlivnit vývoj na Ukrajině, a to jak na straně nabídky, tak na straně poptávky.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu