09. 03. 2021

Investoři ženou ceny nemovitostí i nájmy vzhůru

Ačkoli se krize prodlužuje, ceny nemovitostí neklesají. Koupit si byt, dům, či pozemek, není v posledních letech levná záležitost a nižší ceny jsou v nedohlednu. I když na koupi nemovitosti mohou mnozí zapomenout, ceny letí vzhůru, a to nejen při koupi, ale i při pronájmu.

Prodejní ceny bytů jsou neustále pod nákupním tlakem, což přeneseně vytváří tlak na výši ceny za pronájem. Důvod je jednoduchý: 80 procent nákupů bytů nyní tvoří nákupy investorů, kteří očekávají návratnost,“ vysvětluje Blanka Hočnerová z realitního portálu Origo-reality.cz a upřesňuje: „Tento jev probíhá především v regionech mimo Prahu, a to především v oblastech, kde je cena za metr čtvereční bytu nejnižší v České republice. Patří sem hlavně ústecký a moravskoslezský kraj, kde se návratnost může pohybovat i přes pět procent ročně.“
V Praze ceny nemovitostí tolik nerostou
Pražský nemovitostní trh je specifický. Většinou regiony reagují na výkyvy cen nemovitostí s menším zpožděním. Jenže tato krize je jiná v mnoha ohledech. Důvodem jsou byty zející prázdnotou kvůli odlivu turistů a utichnutí byznysu krátkodobých pronájmů.
„Jediné místo v ČR, kde existuje tlak na snížení ceny je paradoxně v Praze, kde došlo k uvolnění tisíců bytů z krátkodobých pronájmů do dlouhodobých a cena pronájmů oproti hodnotě pronajímané nemovitosti rapidně klesla,“ dodává Blanka Hočnerová z realitního portálu Origo-reality.cz.
Praha je však pro investory nejlákavější, ale lidé, kteří pronajímají nemovitosti například přes Airbnb, nechtějí své byty či domy prodat. Když se vše vrátí do normálu a turisté budou zase hojně navštěvovat naše hlavní město, bude pěkný byt v centru Prahy znovu zlatý důl.