12. 01. 2021

Jak se žije v jednotlivých lokalitách Prahy 5 a jaké změny by zde občané uvítali? Speciální vydání radniční Pětky přináší výsledky podzimní ankety

Občanům Prahy 5 míří do schránek speciální vydání radničního magazínu Pětka. Jeho obsahem je stručný přehled výsledků podzimní ankety o životě v jednotlivých lokalitách Prahy 5. Radnice má díky výsledkům detailní přehled o tom, co trápí obyvatele v konkrétních místech i jaké změny by v budoucnu uvítali.

„Výsledky nám pomáhají s tvorbou strategického dokumentu, který bude obsahovat vize a plány rozvoje  Prahy 5 pro následujících deset let. Pro rozumný a udržitelný rozvoj městské části považuji takový dokument za klíčový a i z tohoto důvodu jsem se vedení jeho přípravy ujala. Do jeho tvorby jsme zapojili 60 členů odborných skupin, včetně zástupců opozice, odborníků jako jsou ředitelé škol nebo architektů, ale především také 2300 obyvatel celé Pětky” říká starostka městské části Praha 5 Renáta Zajíčková (ODS).
Nejpočetnější skupinu respondentů tvořili obyvatelé Barrandova, Smíchova a Košíř. Dvě třetiny z celkového počtu hlasujících hodnotí život v Praze 5 sedmi a více body z celkových deseti, polovina pak považuje úroveň svého života za rostoucí. Z vybraných témat obyvatelé akcentovali především životní prostředí, kvalitu a dostupnost parků, dále pak parkování, dopravní infrastrukturu včetně té cyklistické a zajištění bezpečnosti a čistoty v některých ulicích. Podrobné výsledky pro jednotlivé lokality včetně dalších informací k samotné Strategii jsou dostupné na stránce https://www.praha5.cz/strategie/
„Občané nám řekli, jak se jim zde žije a jakou by Prahu 5 v budoucnu chtěli mít. My jsme se pečlivě zaměřili na jednotlivé lokality. Nemusíme pracovat s žádnými dojmy. Jasně zaznělo, co a hlavně kde si obyvatelé přejí zlepšit nebo vybudovat. Občanům Strategie 2030+ přinese určitou jistotu, stabilitu a kontinuitu rozvoje místa, kde žijí a tráví čas s rodinou, budoucím politickým reprezentacím pak jasný směr a cíl. Věřím, že právě díky tomu bude dokument trvanlivý, funkční a politiky většinově přijatý. Pětce to umožní se kontinuálně a smysluplně rozvíjet” dodává starostka Zajíčková (ODS).
Proběhlou anketou příprava strategie nekončí. V následujících měsících budou pracovní skupiny navrhovat projekty a řešení pro dané lokality jako jsou například parkovací dům na Barrandově, volnočasové hřiště v Hlubočepích, nebo mateřská školka v Košířích. Občané se opět mohou svými názory do tvorby dokumentu zapojit. Pokud situace neumožní veřejná setkání u kulatých stolů, radnice připraví workshopy v online podobě.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu