28. 04. 2020

Každý osmý Čech plánuje do 5 let postavit vlastní dům

Praha 27. dubna 2020 – Podle nedávného průzkumu společnosti Wüstenrot plánuje 13 % Čechů v následujících pěti letech stavět. Nejčastěji se na stavbu chystají mladí lidé a rodiny s dětmi. Mezi hlavní důvody patří touha bydlet ve vlastním domě, sestěhovat se partnerem či mít víc místa pro rodinu. Stavbu plánují financovat nejčastěji hypotékou, stavebním spořením a vlastními úsporami.

Po novém bydlení se ohlíží 42 % Čechů. Kromě koupě nemovitosti se nabízí i možnost stavby vlastního domu – k této volbě se přiklání 13 % Čechů. Stavba vlastního domu přitom láká nejvíce ty, co žijí v podnájmu, konkrétně 18 % z nich. „Češi chtějí především bydlet ve vlastním rodinném domě. A jeho stavba se jim jeví jako dobrý způsob, jak toho dosáhnout,“ vysvětluje Marian Holub, produktový manažer společnosti Wüstenrot a dodává: „Zároveň vnímají bydlení v domě jako klidnější a důležitý je pro ně i prostor, který dům nabízí.“ Tyto důvody v průzkumu společnosti Wüstenrot uvedla čtvrtina respondentů. „Současná situace s plány zamíchala a ještě nějakou dobu je bude ovlivňovat. Ekonomická nejistota zkrátka bude a neochota se zadlužovat nastane i u řady respondentů, kteří ještě před nouzovým stavem plánovali stavět. Dá se však očekávat, že v dlouhodobém horizontu se k této strategii řešení bytové krize vrátí,“upřesňuje Marian Holub.
Dům do každé rodiny
Stavět tak má v plánu především generace do 35 let. Mezi těmi, kteří plánují stavět, je mladých lidí přes 60 %. Stavební plány mají také rodiny s dětmi. „Podle našeho průzkumu vlastní dům láká především rodiče, a to i ty budoucí. Důvod je nasnadě – v bytě už se tísní nebo tomu chtějí předejít,“ doplňuje Marian Holub. Z respondentů, kteří chtějí stavět, má děti 55 %. A dalších zhruba 20 % se na příchod potomka chystá v následujících pěti letech.
Zajímavostí je, že mezi těmi, kteří chtějí stavět, je 39 % svobodných respondentů. Tedy ti, kteří buď partnera nemají, nebo s ním nežijí. „Tím, že tito lidé nepečují ani o děti ani o partnera, mají prostor věnovat se svým potřebám. A bydlení je, zdá se, jednou z nich,“ uvádí Marian Holub.
Pro peníze do banky
A jak chtějí stavbu financovat? „Z průzkumu vyplynulo, že Češi plánují k financování využít nejčastěji hypotéku. Půjčovat si přitom budou sami na sebe, k dofinancování využijí i peníze partnerů nebo dalších blízkých osob,“ uzavírá Marian Holub. Vzít si hypotéku plánuje 45 % respondentů, 28 % využije vlastní úspory a 25 % vybere prostředky ze stavebního spoření.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek