28. 07. 2022

Konec hypoték pro všechny. Zvýšení úrokových sazeb je dělá pro většinu zájemců nedostupnými

Je tomu přibližně měsíc, co Česká národní banka (ČNB) naposledy zvýšila úrokové sazby, a to o 1,25procentního bodu, v čehož důsledku dále podražily také hypoteční úvěry. Příští zasedání Rady ČNB se bude konat 4. srpna, a všeobecně se očekává opětovné zvýšení úrokové sazby, byť mírnější. Přitom podle analytiků Ušetřeno.cz již nyní na hypotéku oproti minulému roku nedosáhne zhruba polovina potenciálních žadatelů.

V rámci svojí protiinflační politiky letos zvýšila Česká národní banka úrokové sazby již několikrát, naposledy koncem června. Základní úroková sazba tak dosáhla sedmi procent, což je oproti konci minulého roku hodnota bezmála dvojnásobná. Zároveň dále rostou ceny nemovitostí a bezprecedentní měrou zdražují také energie a potraviny, z části nejspíš trvale. Pro mnoho domácností, které by ještě před půl rokem byly s to hypotéku bez větších problémů utáhnout, se sen o vlastním bydlení stává nedosažitelným.

„Ještě začátkem roku stačil domácnosti celkový čistý příjem kolem 32 300 Kč, aby při čtyřprocentním úroku dosáhla na úvěr o výši 3 milionů. Nyní, kdy očekáváme zvýšení úroku hypotečních úvěrů k 8 procentům, bude domácnost potřebovat téměř 50 000 Kč. Při běžné splatnosti 30 let by tak měsíční splátka činila 22 013 Kč, což je o 7 709 Kč více než kdyby si domácnost hypotéku vzala na počátku roku,“ vysvětluje Daniel Gorol, hypoteční analytik ze společnosti Ušetřeno.cz. Nejvyšší hypotéky si podle dat Ušetřeno.cz sjednovávali lidé v Praze, a to v průměrné výši 3 602 000 korun, což ovšem v Praze nestačí ani na nákup garsoniery. Nejnižší hypotéky o průměrné výši 2 162 000 Kč si lidé brali v Ústeckém kraji, kde je za tuto částku možné pořídit i 2kk v panelovém domě.

„Minulý rok jsme lidem doporučovali proaktivní refinancování hypoték. Letos to v podstatě nic takového neprobíhá, refinancovat se bude pouze odhadem 15-20 procent hypotečních úvěrů, kterým končí fixace. Celkový pokles hypotečního trhu sice znamená, že banky hypotéky vyřizují mnohem rychleji, zároveň si ale čím dál méně domácností může hypotéku dovolit. V současné době odhadem stěží polovina v porovnání se začátkem roku, a situace se dále vyvíjí. Přinejmenším ve střednědobém horizontu bude ČNB nucena úrokové sazby dále zvyšovat, byť má nyní rezervovanější přístup,“ shrnuje Daniel Gorol.

Proto je důležitější než kdykoliv předtím, parametry hypotečních úvěrů různých poskytovatelů pečlivě porovnat. Což lze snadno a rychle na portále Ušetřeno.cz, který umožňuje spotřebitelům si vybrat nejen nejvýhodnější hypotéky, pojištění a další finanční produkty, ale také dodavatele energií nebo mobilního operátora. Stačí vyplnit krátký dotazník a poradci Ušetřeno.cz spočítají nejvýhodnější nabídku každému klientovi na míru.