19. 03. 2020

Koronavir ovlivňuje realitní trh. Místo prohlídek videokonference a zájem o nemovitosti v chatových oblastech

Aktuální pandemie způsobená koronavirem se začala projevovat také v realitním trhu. Kvůli vládnímu nařízení a omezení volného pohybu nemohou probíhat prohlídky bytů a makléři komunikují s klienty na dálku. „V současné době není žádný koordinovaný postup realitních kanceláří. Je to způsobeno i tím, že dlouhodobě chybí zaštiťující subjekt, který by realitní kanceláře jednotně informoval a dozoroval. Každý si tak jede podle svého scénáře,“ prohlásila Andrea Daňhelová, ředitelka provozu a jednatelka z Fincentrum Reality.

Přitom hrozeb pro domácí realitní trh pod tíhou současných událostí je dost. „Hodně se bude situace odrážet na tom, zda občané mají finanční rezervu a nebudou donuceni nemovitost prodat, aby získali rychle peníze. Je možné očekávat poptávku po rekreačních chatách či domech na usedlostech, kam by se lidé před nákazou mohli schovat,“ doplnila Daňhelová.
Od pondělního dne je v České republice omezen volný pohyb občanů, což má vliv také na fungování realitního trhu. Lidé nemají vycházet z domu za jiným účelem, než za prací, na nákup potravin či v dalších výjimečných případech. „Z daného důvodu je jediná možnost s klientem se potkat u něj doma. Nicméně jsme našim makléřům doporučili tento kontakt omezit na minimum a využít videohovory,“ tvrdila Andrea Daňhelová, podle které je však největší problém s prohlídkou kupované nemovitosti.
Je totiž obtížné se rozhodnout pro nákup jen na základě fotky a klienti samozřejmě chtějí vidět a zažít atmosféru jejich vysněné nemovitosti. „Rozhodli jsme nabídnout klientům možnost on-line prohlídkám přes videokonferenci s prodávajícím, kupujícím a makléřem. Po bytě klienta provede prodávající či makléř a ukáže mu, co ho bude zajímat. Tato varianta není ideální, ale je ta nejbezpečnější,“ dodala Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality.
Sníží koronavirus ceny bytů?
Zda bude mít pandemie vliv také na cenu nemovitostí jasné zatím není. Vše bude záležet na tom, jak dlouho nouzový stav bude trvat. „Pokud bude větší nabídka, tak by se ceny mohly snížit. Jestliže poroste poptávka po nemovitostech, efekt bude samozřejmě opačný,“ tvrdila Daňhelová, podle které budou aktivní zejména investoři a společnosti zabývající se rychlým výkupem nemovitostí.
Už teď společnost Fincentrum Reality předpokládá zájem o rekreační chaty nebo domy na vesnicích či usedlostech. „Tam očekáváme, že by ceny mohly jít nahoru. Lidé z větších měst v nich budou chtít hledat azyl. Zejména rodiny, aby karanténu přestály někde v přírodě nebo v objektu se zahradou,“ dodala ředitelka provozu Daňhelová.
Fincentrum Reality přistupuje k aktuálnímu opatřením velmi zodpovědně. Většina makléřů pracuje z domova, stejně jako všichni zaměstnanci.