26. 01. 2022

Kupci nových bytů chtějí samostatné WC i vlastní sklep, zda je dům od slavného architekta neřeší

Mít samostatný záchod oddělený od koupelny je zásadní požadavek pro většinu lidí kupujících nový byt. Upřednostňují také byty, ke kterým patří vlastní uzamykatelný sklep. Naopak na tom, zda má být v koupelně vana nebo stačí sprchový kout, se neshodnou. Vyplývá to z výsledků velkého průzkumu developerské společnosti Ekospol mezi lidmi, kteří zvažují koupi nového bytu nebo ho v nedávné minulosti koupili.

Shoda panuje hlavně ohledně místnosti, kam i císař pán chodil pěšky. „Devět z deseti respondentů našeho velkého průzkumu preferuje samostatné WC oddělené od koupelny. Jen 8,47 procenta lidí by zvolilo možnost vyskočit ze záchodu rovnou do sprchy či vany,“ přibližuje výsledky průzkumu generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

V koupelně ještě chvíli zůstaneme. Poměrně vzácná neshoda nastala ohledně jejího nejdůležitějšího vybavení. „Přesně polovina lidí volí vanu, druhé polovině se více líbí sprcha. Z průzkumu bohužel nezjistíme, zda takové rozpory nejsou i v rámci jednotlivých rodin. To by pak museli zájemci o nový byt v ideálním případě sáhnout po nějakém větším, kde je v koupelně vana i sprchový kout,“ podotýká Korec z Ekospolu.

Méně jasno mají kupující nových bytů, pokud jde o dispoziční řešení kuchyně. Necelých 40 procent (39,62 %) by chtělo úplně samostatnou kuchyň, šedesát procent (60,38 %) naopak preferuje spojenou s obývacím pokojem. „Líbí se mi, když při vaření můžu sledovat s rodinou televizi a nejsem tak od ostatních úplně odtrhnutá. Je fajn, když kuchyně spojuje nejen místnosti v bytě, ale také jednotlivé členy rodiny,“ vysvětlovala svou volbu jedna z respondentek. „Nemám ráda, když zápach z vaření zvláště těch aromatičtějších jídel jde rovnou do obývacího pokoje. Tomu nezabrání ani sebevýkonnější digestoř,“ oponuje jiná účastnice průzkumu.

Velmi důležitý je po majitele bytů také dostatek úložných prostor, což se odráží i v požadavku na vlastní sklep. Byt si podle toho vybírá 77,27 procenta zájemců, dalších 13,64 procenta považuje sklep za příjemný benefit. Jen pro necelých deset procent (9,09 %) je možnost využívat sklep nedůležitá.

REKLAMA

Šest z deseti respondentů chce byt koupit připravený rovnou k nastěhování, tedy s podlahami, obklady, dlažbou či instalovaným sanitárním zařízením. Naproti tomu 40 procent lidí uvažujících o koupi bytu by ho chtělo v takzvaném shell&core stavu, tedy jen s holými stěnami s tím, že si ho upraví zcela podle svého vkusu. Oslovené zájemce o koupi bytu naopak vůbec nezajímá, zda projekt připravoval známý architekt. Pro většinu lidí (78,26 %) je to absolutně nepodstatné, zbylých 21,74 procenta to považuje za fajn benefit.