10. 01. 2020

KZPS ČR: jedním z řešení nedostupnosti bydlení je navýšení nabídky nájemního a družstevního bydlení v ČR za regulované nájemné

Díky rostoucím cenám nových bytů a neexistenci fungující podpory výstavby dostupných bytů, klesá dostupnost bydlení pro vybrané skupiny obyvatelstva. Roste tak počet rodin ohrožených bytovou nouzí. Nedostupnost bydlení se stala celospolečenským problémem, který má dopad na životní úroveň vybraných skupin občanů. Tuto situaci zhoršuje i stejně strmý růst nájemného v bytech. Jedním z řešení problematiky nedostupnosti bydlení je podle ¨ České republiky navýšení nabídky nájemního a družstevního bydlení v České republice za regulované nájemné.

„Současné programy pro realizaci podporovaných bytů jsou neúčinné. Nemožnost mladých si pořídit bydlení vede k odkládání rozhodnutí mít děti. Podíl nájemních bytů 19 % patří v porovnání s EU k těm nejnižším. Tento nízký podíl nájemních bytů pak souvisí s nižší mobilitou pracovní síly a v důsledku toho je rovněž limitován potenciál pro ekonomický růst ČR,“ říká Jan Wiesner, prezident KZPS. „Jeden recept na řešení současné situace samozřejmě nestačí, je třeba mít paletu nástrojů pro řešení dostupnosti bydlení jak pro různé příjmové skupiny obyvatelstva, tak pro různé formy bydlení.“

Seznam doporučení KZPS ČR k řešení bytové krize:

• Navýšení nabídky nájemního a družstevního bydlení v ČR za regulované nájemné.
  • Podpora výstavby dostupných a sociálních bytů formou bytových družstev.
  • Snížení finančních objemů sociálních dávek na bydlení – zaměřit se na podporu výstavby podporovaných bytů. Tím snížit potřebu periodického vydávání obrovských dávek na podporu bydlení bez zásadního vlivu na zlepšení současné špatné situace.
  • Vytvoření finančního zdroje pro města a obce tak, aby mohly realizovat technickou a dopravní infrastrukturu pro výstavbu dostupných bytů.
  • Stabilizovat zdroje pro financování výstavbu dostupných bytů a s tím související technické infrastruktury.
  • Možnými zdroji pro zvýšení úrovně financování výstavby podporovaných bytů je převod části uspořených podpor k stavebnímu spoření (zpřísnění použití stavebního spoření se státním příspěvkem) a postupný převod zdrojů vydávaných na sociální dávky na bydlení.
  • Při výstavbě dostupných bytů umožnit spolupráci obcí s privátními subjekty.
  • Výstavbu nových podporovaných bytů a rekonstrukce starších projektovat a realizovat tak, aby došlo ke snížení energetické náročnosti.
  • Odstranit daňové překážky pro výstavbu nájemních (i sociálních) bytů realizovanou privátním subjektem (DPH).
  • Snížit sazbu DPH u bytové výstavby jako nástroj podpory nového bydlení.
  • Upravit právní vztahy pronajímatele s nájemcem, tak aby bylo jednodušeji možné vynucení žádoucího chování nájemníka.
  • Zvýšit podporu výstavby bydlení pro seniory.

Tisková zpráva KZPS ČR

Vývoj Swiss Life Hypoindexu