09. 04. 2021

Lockdown přeje nejen chalupám, ale i bytům s předzahrádkou

Hlad po rekreačních objektech je stále větší, a to ještě jaro ani pořádně nezačalo. Navíc realitní makléři čekají na otevření okresů, aby mohly být realizovány domluvené prohlídky. Rekordní zájem je také o byty s předzahrádkou, či větší terasou.

Lidé už nechtějí být zavřeni doma. Sice jaro ještě pořádně nezačalo, ale jakékoliv venkovní prostranství patřící k bytu, je obrovskou přidanou hodnotou. Stačí, když se ven dá dát domeček pro děti, posezení a třeba gril. Byty s předzahrádkami se v nabídkách moc dlouho neohřejí,“ popisuje aktuální praxi Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz.
Kombinace bydlení ve městě s kusem pozemku je v hledáčku lidí, kteří si většinou pořizují jednu nebo dvě nemovitosti za život. Takové nemovitosti totiž nejsou tak náročné na údržbu, jako je velká zahrada u domu a pořizovací i měsíční náklady jsou nižší. Zajímavostí je, že investoři spíše preferují byty bez předzahrádky, protože je to starost navíc. Pro pronájem, tedy na investici, stačí byt 2+kk s menším balkónem.
Chat a chalup je nedostatek
K bytu ve velkém městě si lidé často pořizují chatu či chalupu, ale momentálně se jedná o velmi nedostatkové zboží.
Zájemců o rekreační objekty je opravdu mnoho, a to i o zahradní domeček v zahrádkářské kolonii, nebo o chalupu na samotě u lesa. Co bylo před lety neprodejné, dnes svého kupce zhruba do měsíce najde,“upřesňuje Hana Němečková.
Chat a chalup je málo a jejich ceny rostou. Proto některým stačí si rekreační objekt jen pronajmout. Vzhledem k rozšířeným home office se chaty pronajímají i na delší dobu, třeba na měsíc a déle. Situace kolem kornaviru se nelepší, takže to vypadá, že letošní dovolená se bude odehrávat v České republice.