26. 01. 2022

Na přiznání k dani z nemovitých věcí zbývá již jen pár dní

Jestli jste se minulý rok stali majiteli nemovitosti nebo jste u té stávající provedli významné změny, máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Nejzazším termínem je pondělí 31. ledna.

Vzhledem k množství prodaných a pořízených nemovitostí za rok 2021 by se tato povinnost měla podle odhadu dotknout zhruba 230 tisíc lidí. „Týká se všech, kteří v loňském roce do svého vlastnictví nabyli pozemek, dům či bytovou jednotku. To samé platí v případě, pokud byly u stávající nemovitosti provedeny změny, které se dotkly změny druhu stavby či výměry zastavěné plochy nebo plochy bytu. Přiznání se týká také nově vybudovaných zpevněných ploch sloužící k podnikání nebo nově vydaných stavebních povolení na pozemek k výstavbě zdanitelné stavby,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně společnosti KODAP. Přiznání se podává i v situaci, pokud majitel nemovitost dostal darem či zdědil.

Přiznání k dani lze podat v elektronické podobě prostřednictvím portálu MOJE daně. Formulář je k dispozici také v tištěné podobě, a sice na místně příslušném finančním úřadě. Lze si jej také stáhnout z webu Finanční správy ČR.

„V případě, že se s podáním daňového přiznání opozdíte, lze jej odevzdat do pěti pracovních dní po uplynutí lhůty, aniž by byla vyměřena pokuta. V případě pozdějšího podání činí pokuta 0,05 procenta v vypočtené daně za každý den prodlení s tím, že se pokuty nižší jak 1000 korun nepředepisují,“ dodává Jana Melicharová ze společnosti KODAP. Lhůta pro zaplacení této daně či její první splátky uplyne 31. května 2022.

Pokud má majitel nemovitosti zájem o platbu daně z nemovitých věcí prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO), odevzdá nejpozději 31. ledna na příslušném úřadě také Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO, spolu se spojovacím číslem SIPO. Všechny platby budou i při změně výše probíhat automaticky.