29. 09. 2021

Na trh nemovitostí vstupuje nový trend. Každý pátý byt si pořizují senioři

Odborníci pozorují na trhu realit nástup nového trendu. V porovnání s minulými lety si nemovitosti pořizuje stále více seniorů. Nejčastěji se jedná o seniory, kteří v produktivním věku podnikali nebo měli vysoké příjmy. Za naspořené finanční prostředky pořizují investiční byty, které jim vytváří pasivní příjem, anebo je kupují svým dětem či vnoučatům. Podle kvalifikovaného odhadu odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz se tento trend týká až 20 % nákupů.

Během posledního roku pozorují odborníci na trhu nemovitostí trend, při kterém narůstá počet seniorů, kteří investují své naspořené finance do pořízení nových bytů. „Zájemce v seniorním věku jsme měli samozřejmě vždy, ale během posledního roku pozorujeme opravdu velký nárůst. Podle našich dat se nákup nové nemovitosti v uplynulém roce týkal až 20 % všech našich prodejů,“ komentuje situaci Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz. Dodává, že jde o generační fenomén, při kterém odchází do důchodu první generace lidí, kteří začali hned po revoluci podnikat a budovat své vlastní firmy.

Pořízení nemovitosti jako investice do budoucna

Nejčastěji se jedná o zaměstnance či podnikatele okolo 70 let, kteří za sebou mají úspěšnou kariéru nebo získali finanční prostředky z prodeje svých podniků či starých nemovitostí. Byty si tak pořizují z vlastních zdrojů a nejsou do budoucna vázáni na hypoteční úvěry. „Dle našich zkušeností si senioři byty nejčastěji pořizují, protože si uvědomují, že se situace na trhu realit v budoucnu zlepšovat nebude, a ceny i nadále porostou. Tímto způsobem chtějí ulehčit svým mladým vnoučatům a zajistit jim tak jednou hladší vstup do samostatného života,“ dodává Mejzlík.

Podle dat odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz si senioři nejčastěji pořizují investiční byt o velikosti 2+kk. Počítají s tím, že ho v budoucnu poskytnou svým dětem nebo vnoučatům a finančně jim odlehčí, ať už ho použijí jako prostor pro vlastní bydlení nebo jen jako zdroj pasivních příjmů. Do té doby je to pro seniory investice, kterou získávají pasivní měsíční příjem a mohou si plně užívat důchodu.