28. 04. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Nové byty v Praze na konci čtvrtletí zdražily o 8,5 procenta, cenový růst nejspíše končí

28. 4. 2020 Praha – Růst cen nových bytů v Praze neskončil ani na začátku letošního roku. Průměrná cena za jeden metr čtvereční nového bytu v nabídkách developerů na konci března vzrostla na 105 724 korun, což představuje meziroční nárůst o 8,5 procenta. Za průměrný 55metrový byt zájemce nyní zaplatí 5,81 milionu korun, což je o 120 tisíc korun více než na konci loňského roku a dokonce o 450 tisíc korun více než před rokem. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než 13 let.

Růst cen způsobilo několik dražších projektů zařazených do prodeje v prvních dvou měsících letošního roku. Poptávka po nových bytech byla i na začátku roku výrazně vyšší než nabídka. Ta byla stále nedostatečná kvůli zablokovanému procesu povolování nových staveb a vyčerpané zásobě nových pozemků,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL Evžen Korec.
Analýza Ekospolu se týká pouze cen samotného bytu a nezahrnuje příplatky za sklep a garážové stání. Zájemce o nový byt tak většinou zaplatí ještě více, protože tyto položky bývají povinnou součástí koupě. Developeři je však v cenících zpravidla evidují zvlášť. Do výpočtu jsou zahrnuty pouze byty v nově postavených projektech, nabídka z rekonstruovaných domů se do analýzy nepromítá. Nejde totiž o nové byty, byť je tak někteří prodejci nazývají. Jejich cena bývá vyšší, proto by i celkový průměr o něco vzrostl.
Nedostatek stavebních pozemků i komplikované povolování nových staveb bude pokračovat i v tomto roce. Nedá se proto čekat, že by nové byty, které už jsou na trhu, zlevnily. A to ani přes zásadní dopad koronavirové krize na celou ekonomiku. „Pokud jde o ceny bytů, tak ty, které už jsou na trhu, v kratším horizontu jen velmi těžko zlevní. Jsou totiž postavené za velmi vysoké náklady a žádná firma nebude chtít jít do ztráty. Lze proto očekávat, že ceny bytů budou stagnovat, nedojde k jejich poklesu ani růstu. Rezidenční trh se ale v důsledku propadu ekonomiky může zcela zabrzdit. Zcela se vyprodají jen byty s rozumnou cenou do 95 tisíc korun za metr čtvereční a předražené byty s cenou vyšší než 120 tisíc korun za metr čtvereční, které nemají vlastnosti luxusních bytů, zůstanou dlouhodobě neprodejné,“ očekává developer Korec.
V podrobných statistikách se bude muset lépe odlišovat průměrná cena nabízených bytů a těch prodaných. „Lze očekávat, že rozdíl mezi těmito údaji se bude neustále zvyšovat, protože v cenících zůstanou nejdražší byty, které nebude trh stejně jako po zatím poslední krizi v letech 2008 až 2012 akceptovat. Naopak obrovská poptávka bude po těch cenově nejdostupnějších bytech, které z nabídky velmi rychle zmizí,“ zdůrazňuje developer Korec.
V tuto chvíli, kdy ještě není zcela jasné, jak dlouho bude koronavirová pandemie trvat, je velmi těžké předpovídat budoucí ekonomický vývoj. „Nicméně už nyní je zcela jasné, že přijde recese, která zasáhne velké množství firem napříč obory. Otázkou pouze je, jak hluboká bude a zda se nepřeklopí do dlouhé krize. Stejně tak je jasné, že propadne i realitní trh. Jen teď ještě nevíme, jak hluboký pád to bude. Lze očekávat podobnou situaci, jako v letech 2008 až 2012, kdy trh akceptoval jen byty za velmi přijatelné ceny. Drahé byty nebude prakticky možné prodat,“ nastiňuje další vývoj Korec.