03. 11. 2022

Objem evropských investic do studentského bydlení dosáhl rekordních 11,7 miliardy eur, což představuje 130% meziroční nárůst

Podle společnosti Savills dosáhl celkový objem investic do účelových zařízení pro ubytování studentů (PBSA – Purpose Built Student Accommodation) v Evropě v prvních třech čtvrtletích roku 2022 výše 11,7 miliardy eur, což představuje rekordní 130% nárůst oproti stejnému období roku 2021.

Zájem investorů o tento sektor je dán rostoucím počtem studentů navštěvujících vysoké školy a silným nárůstem počtu zahraničních studentů, kteří na soukromé koleje do značné míry spoléhají. Společnost Savills očekává, že tento růst bude v příštích letech pokračovat, neboť se předpokládá, že počet mladých lidí v Evropě (ve věku 15-19 let) vzroste do roku 2027 o 5,8 %. Ze všech evropských zemí by měl počet lidí v této věkové kategorii růst nejrychleji v Praze, kde je pro toto období odhadován nárůst o 5,7 % ročně. Mnoho evropských trhů se zároveň potýká se značným nedostatkem nabídky soukromých kolejí, což je příčinou silného růstu nájemného. Průměrná míra nabídky – celkový počet lůžek vydělený celkovým počtem studentů – v evropských městech v současné době činí pouze 12,5 %, což je méně než v loňském roce, kdy činila 13 %. Současná míra poskytování ubytování v Praze činí 24 %, oproti loňskému roku se nezměnila a zůstává nad evropským průměrem.

Ve všech evropských městech, která jsou společností Savills monitorována, by v rámci komerčních vysokoškolských kolejí mělo v roce 2022 vzniknout přibližně 14 500 nových lůžek, což však nepokryje rostoucí počty studentů. V celoevropském průměru je 63 % celkového počtu lůžek v ubytovacích zařízeních určených pro studenty ve vlastnictví vysokých škol nebo státu, což znamená, že převážná většina stávajícího fondu je zastaralá a kvalitou se s novějšími soukromými rezidencemi nedá srovnávat.

Tato nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou láká do tohoto sektoru stále více investorů. Podle nedávného průzkumu společnosti Savills, kterého se zúčastnili realitní investoři jež v regionu Evropy a Středního východu spravují nemovitosti s celkovou hodnotou přesahující 500 miliard eur, je sektor studentského bydlení v Evropě jedním z pěti hlavních sektorů, na které se investoři chtějí v příštích 12 měsících zaměřit.

Podle společnosti Savills činí v současné době průměrný výnos z prvotřídních rezidencí pro studenty v Evropě 4,15 %. Tento výnos se pohybuje od 3,5 % v Kodani po 6,00 % v Seville. Pražský prime yield je o 85 bazických bodů vyšší než evropský průměr a činí 5,00 %. Výnosy zůstávají v posledních 12 měsících v podstatě stabilní.

Marcus Roberts, vedoucí evropského oddělení Savills Operational Capital Markets, říká: „Sektor účelových zařízení pro ubytování studentů nadále prokazuje, že je proticyklický a poskytuje investorům dobrou příležitost k vyvážení jejich portfolií v době ekonomického poklesu. Jedná se o silnou třídu aktiv a pozitivní nálada v tomto sektoru ukazuje důvěru investorů v jeho odolnost a schopnost zajistit bezpečné výnosy.“

REKLAMA

Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství, Savills ČR a SR, říká: „Mnoho trendů, které pozorujeme v celé Evropě, platí i pro český trh; rostoucí počet studentů, růst nájemného, zvýšení poptávky po kvalitních ubytovacích kapacitách, nedostatečná nabídka atd.Poslední bod je pro český trh z hlediska této třídy nemovitostí jako investiční příležitosti asi nejrelevantnější, protože počet stávajících soukromých vysokoškolských kolejí je minimální a většina studentského ubytování zůstává ve vlastnictví vysokých škol nebo státu. To má za následek, že tento sektor poskytuje velmi málo investičních příležitostí, a to navzdory silným základním fundamentům. Stávající studentské rezidence si vedou dobře, mají vysokou míru obsazenosti a očekáváme, že s budoucími projekty, které budou realizovány v krátkodobém až střednědobém horizontu, se bude tento sektor vyvíjet podobně jako na jiných vyspělejších evropských trzích v nedávné minulosti.“