16. 02. 2021

Objem investic v roce 2020 ve střední a východní Evropě byl 10,4 miliard eur, což je o 24% méně než v roce 2019

Polsko a Česká republika si zajistily 51%, respektive 26% podíl na celkovém počtu CEE – odhaluje Colliers ve své nejnovější zprávě „Investiční scéna střední a východní Evropy Q1 – Q4 2020“.

PRAHA, 15. ÚNOR, 2021 –  V Polsku, České republice a Maďarsku došlo k meziročnímu poklesu objemů investic. Rumunsko, Slovensko a Bulharsko zaznamenaly nárůst. Pro srovnání se odhaduje, že investiční objemy v regionu EMEA poklesnou o ca. 27% meziročně, ale zpráva společnosti Colliers Globální kapitálové trhy v roce 2021 naznačuje výrazný vzestup v roce 2021. Chuť investovat v roku 2021 v regionu střední a východní Evropy zůstavá silná, investoři budou však nadále čelit výzvě v podobě dostupných produktů a dopadu pandemie COVID v určitých odvětvích.
Kevin Turpin, regionální ředitel průzkumu trhu pro střední a východní Evropu komentuje: „Objem investic v Polsku představoval 51% z celkového počtu zemí střední a východní Evropy. Česká republika následovala s 26% podílem díky velkému prodeji rezidenčního portfolia. Mnoho trhů čelí nedostatku dostupného produktu, protože vlastníci nejvyhledávanějších aktiv jsou buď dlouhodobými držiteli, nebo čekají na vypořádání trhů, místo aby prodávali se slevou.“
Andy Thompson, ředitel investičního oddělení, Colliers ČR a SR řekl: “Zatímco objemy a počet transakcí v roce 2020 klesly, ve většině odvětví to bylo způsobeno výzvami spíše na straně nabídky než na straně poptávky.
Poptávka po kvalitních nemovitostech zůstává pevná, o čemž svědčí například dvě nedávné kancelářské transakce institucionálních investorů – prodej Parkview v Praze 4 německým investorům a prodej projektů Churchill I & II místním institucionálním investorům CMN ve spolupráci s CFH. Kromě zájmu investovat do kancelářských, průmyslových a rezidenčních aktiv, vidíme větší zájem i o další odvětví, včetně maloobchodu, a značný zájem o příležitosti v hotelovém odvětví. “
Toky do zemí SVE (CEE) podle odvětví (%)
Navzdory meziročnímu poklesu si kancelářský sektor udržuje své první místo v oblasti transakčních aktivit, avšak významně se zvýšily průmyslové objemy, protože investoři diverzifikovali své portfólia investicemi do tohoto zdánlivě odolného sektoru vůči COVIDu a odstoupili od náročnějších odvětví jako maloobchod a pohostinství. PRS (sektor nájemného bydlení) je dalším odvětvím, které je třeba sledovat, a je o něj velký zájem, ale produkt zůstává ve velké části regionu omezený.
Toky investic do střední a východní Evropy (SEV) podle původu kupujícího
Evropský kapitál a kapitál MENA (bez střední a východní Evropy) vedly v roce 2020 v objemu investic. Nejvýznamnějším obchodem byla akvizice rezidenčního portfolia Residomo švédským investorem Heimstaden. Německý, izraelský a rakouský kapitál byly také v pohybu v značném objemu po celý rok.
Domácí investoři ze střední a východní Evropy byli během roku 2020 opět velmi aktivní, zejména maďarský a český kapitál.
Asijský kapitál, konkrétně ze Singapuru, udržuje svůj zájem o tento region. Akvizice průmyslové platformy Goodman společností GLP a GIC rozšířila její průmyslové portfolio. Jihokorejci a Číňané rovněž pokračovali v činnosti, s dalšími akvizicemi, z nichž většina byla rovněž v průmyslovém a logistickém sektoru.
„Pokud jde o ceny, nejlepší průmyslové a logistické výnosy zůstaly stabilní, s určitou kompresí na vybraných trzích. Posunuli jsme výnosy prime office v průměru o 25 bps a prime shopping centra o 50 bps. Ačkoli v některých odvětvích chybí transakční důkazy na podporu dalšího pohybu, zůstáváme přesvědčeni, že zatímco některé posuny jsou nevyhnutelné, základní a dobře fungující aktiva by měla dobře držet, s větším tlakem na sekundární produkt,“ dodává Kevin Turpin.