06. 10. 2020

Objevuje se nový trend. Developeři sází na komunitní bydlení, zájem lidí v ČR roste

Developeři v ČR sledují, zejména v Praze, nový trend. Stále více lidí má zájem o takzvané komunitní bydlení. Jedná se o koncept společné budovy s menšími soukromými byty a sdíleným společným prostorem. Podobné projekty se již prosazují v západní Evropě a v ČR na podobném konceptu pracuje komě developerské společnosti Acord Invest i společnosti Trigema nebo Karlín Group.

„Dosud jsme se zaměřovali zejména na luxusní rezidenční bydlení v centru Prahy. Do dvou let plánujeme naši nabídku rozšířit i o komunitní koncept bydlení. V Praze již připravujeme takové projekty,“ říká Serge Mayer z developerské společnosti Acord Invest. „Společné vybavení v těchto domech bude takové, které by si lidé sami do svého bytu nepořídili, třeba proto, že by se jim tam nevešlo nebo by se jim pořízení nevyplatilo. V suterénu najdete třeba tělocvičnu s běžeckým pásem, myčku na kola nebo třeba kavárnu,“ dodává Mayer.
Tento způsob bydlení je zajímavý hlavně pro mladé lidi, kteří chtějí žít v pestré komunitě, nemají potřebu vše včetně bytu bezvýhradně vlastnit, a chtějí plně využívat výhod malého bytu a široké nabídky společných prostor, které jim přinesou užitnou hodnotu, kterou by jinak neměli. Menší míra soukromí je pak vyvážena právě využíváním nadstandardně vybavechých společných prostor a čilými sociálními kontakty.
„V malých bytech, které jsou využívány v podobných projektech jako je komunitní bydlení, je třeba důsledně plánovat prostorové řešení s vhodným, a především multifunkčním vybavením, jako je nábytek a úložné prostory. Důležitou roli hraje také použití materiálu barev a doplňků, které mohou prostor opticky zvětšit,“ říká Barbora Burešová z architektonického studia Mooden.
Napříč Evropou je již coliving dobře etablovaný. Za všechna města lze jmenovat například Amsterdam, Londýn, Kodaň či Paříž. Zde všude si již nastupující generace nový styl bydlení oblíbila. Jedná se bez nadsázky o bydlení budoucnosti. Není pravděpodobné, že by se do colivingových domů hromadně stěhovali lidé, kteří jsou zvyklí na tradiční bydlení. „I když je možné, že právě coliving učaruje i lidem starší generace. Někteří z nich se můžou v novince najít a získat tak nový pohled na svět. Zvláště když toto bydlení bude tam, kde tráví většinu pracovního i soukromého času – v centru Prahy,“ uzavírá Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek