25. 11. 2020

Pandemie koronaviru odstartuje výprodej hotelů či restaurací

Trh s nemovitostmi čeká podle odborníků několik změn. Neobsazené hotely či například gastro provozovny by měly během příštího roku změnit majitele. Řada z těchto nemovitostí tak možná poslouží k jinému účelu než byla původně určena. Za tento výhled do budoucna může z drtivé části pandemie koronaviru.

Realitní trh je velice živý i během letošního roku, který se nese ve znamení epidemie Covid-19. Makléři sice museli na nějaký čas oželet prohlídky a přizpůsobit se situaci, ale hlad po nemovitostech přetrvává. Tento trend lze pozorovat zejména v retailových nemovitostech. „Ekonomická nejistota vždy vede investory od tradičních nástrojů k alternativním investicím. Nad rostoucí inflací a nervozitou na finančních trzích si lámou hlavu všichni, kteří mají nějaké úspory. Nemovitosti jsou jedním z řešení,” říká Miroslav Herain z RE/MAX Commercial.
Situace nahrává k prodeji
Zájem o hypotéky láme rekordy a jejich úrokové sazby nadále klesají. To jde ruku v ruce s poptávkou po investičních nemovitostech, která ani nyní neopadá. V blízkém časovém horizontu nelze předpokládat, že by se na tomto trendu cokoliv změnilo. „K určité korekci cen výhledově dojít musí, ale nesázel bych na to, že se dočkáme už začátkem příštího roku,” vysvětluje Tomáš Wildt z Vihorev Investments.
Kde však ke změnám docházet určitě bude jsou komerční nemovitosti. Majitelé nemovitostí zaměřených na gastro nebo krátkodobé ubytování jsou nyní v zoufalé situaci. „Restaurace, bary, ubytovny, penziony, či malé hotely vlastněné jedním konkrétním majitelem jsou po extrémně náročném roce v problémech s financováním. Už ve 4. kvartálu letošního roku vnímáme pohyb v nabídce a to tím, že se některé podniky objevují na trhu k prodeji,“ popisuje Herain. Zatím se tato situace projevuje spíše v regionech, ale postupně se podle Heraina dostane i na velká města jako je Praha, Brno či Ostrava.
Hotely se musí přizpůsobit
Zvýšenou nabídku nemovitostí na prodej očekávají i další společnosti, které se v tomto oboru pohybují. „Jen v příštím roce očekáváme asi dvacetiprocentní nárůst prodejů v těchto sektorech. Během příštích dvou let pak bude nárůst téměř dvojnásobný oproti současnosti,” odhaduje Tomáš Wildt z Vihorev Investments.
Na trhu je hned několik subjektů, které budou mít připravené úvěrové linky či svůj volný kapitál a budou vyhledávat zajímavé nemovitosti. Ty koupí a následně je často přebudují tak, aby se mohly využívat jinak, než byl původní záměr. Až přijde ten správný čas, tak budovu opět prodají. Příkladem může být i společnost Vihorev Investments. „Chceme se stejně jako ostatní porozhlédnout po vhodné investiční příležitosti. Rádi bychom tak rozvíjeli náš koncept servisovaných apartmánů. V tuto chvíli provozujeme dvě budovy v Praze, další dvě jsou ve fázi výstavby a chtěli bychom pomalu začít připravovat ještě další projekt,” dodává Tomáš Wildt z Vihorev Investments.
Co s nevyužitou budovou?
Velkým otazníkem budou možnosti přestavby nedostatečně využívaných nemovitostí. Variant je hned několik.
Většina budov, které budou na prodej, se bude muset transformovat na jiné využití. Pokud to územní plán a místní regulace dovolí, část nemovitostí se změní na bydlení. Poptávka je neustále vysoká, města jsou zastavěná, a tak jde o zajímavou příležitost pro mnoho investorů. Tam, kde taková změna nebude možná, se bude hledat kombinace bytových a nebytových prostor,” říká Miroslav Herain z RE/MAX Commercial.
Ceny bytů neustále rostou a zejména v Praze se tak jedná o investici s velkým potenciálem. I přesto, že v hlavním městě během letošního září probíhala nejintenzivnější bytová výstavba za posledních 10 let, ceny neklesají.