16. 12. 2020

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Podíl lidí, kteří financují byt hypotékou, vzrostl na 55 procent, ukazují data Central Group

Hypotéky jsou stále dostupnější. Průměrná úroková sazba se snižuje už osmý měsíc v řadě. V listopadu se dostala pod hranici 2 procent a je nejníže od března 2017. Rekordně nízké úroky přinesly viditelnou změnu na straně poptávky. Podle statistik Central Group už více než polovina zájemců o bydlení financuje koupi bytu hypotékou.

Zatímco dříve byl podíl klientů kupujících byt na hypotéku kolem 40 až 50 procent v závislosti na lokalitě, nyní je to už 55 procent. Většímu zájmu nahrávají výjimečně výhodné podmínky na hypotečním trhu. ČNB na jaře uvolnila limity pro poskytování úvěrů a úrokové sazby od té doby stále klesají. V listopadu se dostaly na 1,98 procenta, nejníže za tři a půl roku.
Rok 2020 tak má našlápnuto stát se rekordním v objemu poskytnutých hypoték. Od ledna do listopadu banky poskytly úvěry za 224,5 miliardy korun. Zatím historicky nejúspěšnější rok 2016 skončil s objemem 225,8 miliardy korun.
Michaela Tomášková
výkonná ředitelka