07. 12. 2022

Pomoc při řešení bytové krize. DOMOPLAN v Brně staví 400 bytů, třetinu přímo pronajme

Realitní trh v Česku prochází razantními změnami. V souvislosti s turbulentní ekonomickou situací, rostoucími úrokovými sazbami u hypoték a vysokou inflací se mění nejen chování spotřebitelů, ale také přístup developerů. Společnost DOMOPLAN ze skupiny FIPOX jde v tomto směru příkladem a přizpůsobuje se trendům na trhu. Třetinu bytů, které v následujících letech postaví, ponechá ve správě své dceřiné společnosti DOMOPLAN Assets.

Developer DOMOPLAN, který je členem skupiny FIPOX, rozšiřuje své služby. Kromě výstavby se chce zaměřit také na přímý pronájem a správu nemovitostí. Prostřednictvím své dceřiné společnosti DOMOPLAN Assets má do budoucna v plánu byty servisovaně pronajímat.

„Do dceřiné společnosti vložíme třetinu nově postavených bytových jednotek. DOMOPLAN tak reaguje na měnící se situaci na trhu, kdy především kvůli rostoucím úrokovým sazbám hypoték výrazně roste poptávka po nájemním bydlení. Uzavřením nájemní smlouvy pro nás vztah s nájemníky neskončí. Chceme lidem nabídnout nadstandardní péči a služby, vysvětlil zakladatel společnosti DOMOPLAN Tomáš Vavřík.

DOMOPLAN Assets získá do správy až třetinu bytů v projektech, které DOMOPLAN staví v Brně. Tam navíc svou výstavbou a následným pronájmem výrazně přispívá k řešení bytové krize. V současné době má rozestavěných 400 bytů, což je dokonce o stovku víc, než společnost původně zamýšlela. Důvodem nárůstu je rozšíření rezidence Pekárenský dvůr, kterou staví v Zábrdovicích.

Největší brněnský projekt se rozšíří o další stovku bytů

U polyfunkční budovy Pekárenský dvůr v brněnských Zábrdovicích momentálně probíhá budování přípojek inženýrských sítí, stavba suterénních prostor ve druhém i prvním podzemním podlaží. „Podařilo se nám získat další dům v této lokalitě, díky čemuž jsme nyní spojili jedny z největších pozemků v samotném centru Brna. To nám umožňuje projekt Pekárenský dvůr, který je svou koncepcí klubového bydlení v našich podmínkách unikátní, ještě dále rozšířit a zásadně tím přispět k architektonické renovaci nejen ulice Bratislavská, ale i celých Zábrdovic,“ uvedl zakladatel společnosti DOMOPLAN Tomáš Vavřík.

REKLAMA

Tímto krokem se navíc dále rozšiřují i pětihvězdičkové klientské služby, které bude rezidence po svém dokončení nabízet. Celá rezidence je tak koncipována v duchu vysokých standardů bydlení, které novým rezidentům poskytnou podmínky pro bydlení, práci a zároveň i relaxaci.

Pokračuje také stavba rodinné rezidence Starý pivovar, která vzniká v sousedství někdejšího klášterního pivovaru v brněnském Králově Poli. „Pracujeme na výkopech a betonáži nejnižších konstrukcí, jako jsou dojezdy výtahů, parkovací zakladače, dokopy, zpětné zásypy a základové konstrukce,“ popsal Lukáš Cibulka, výrobní ředitel technologicko-stavebního koncernu THIERRA, který je hlavním dodavatelem staveb projektů DOMOPLANu a členem skupiny FIPOX. Rezidence, která byla oceněná odbornou porotou jako Realitní projekt roku 2021, přinese 47 bytů včetně vlastního parku.

Rezidence Hvězdová uspěla v soutěži Chytrá města, DOMOPLAN v Brně staví dál

Ocenění si nově odnesla také rezidence Hvězdová v soutěži Chytrá města 2022. Rezidence, kterou DOMOPLAN letos v lednu zkolaudoval, byla díky své koncepci udržitelnosti a využitým technologiím snižující energetickou náročnost vyhlášena nejlepším projektem v kategorii projekt pro město s více než 200 tisíci obyvateli.

Ve spolupráci se společností THIERRA začal DOMOPLAN stavět v brněnské Líšni. Zástupci developera i technologicko-stavebního koncernu položili v říjnu základní kámen komorní rezidence Nová Líšeň, která nabídne 14 bytů. „Zahájili jsme vlastní zemní práce na pozemku, nejprve hrubé terénní úpravy, následně přijdou na řadu výkopy, rýhy a přeložky inženýrských sítí, vyjmenoval za technologicko-stavební koncern THIERRA výrobní ředitel Lukáš Cibulka.

Kromě rozestavěných projektů DOMOPLAN plánuje i další bytové komplexy v brněnských Zábrdovicích, kde postaví bytové domy Příční 12 a 14 nebo také rezidenci Starou. Na Veveří v blízkosti Konečného náměstí pak vznikne rezidence Žižkova. V celkovém souhrnu by tyto rezidenční domy, u nichž chce developerská společnost zahájit stavební práce během příštího roku, měly přinést dalších přibližně 220 bytů.