08. 01. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Praha se má rozrůst o stovky tisíc lidí. Pokud se nezačne stavět, tak nebudou mít kde bydlet.

8. 1. 2020, Praha – Vysoké mzdy, dostatek pracovních příležitostí a nadprůměrná možnost kulturního i sportovního vyžití láká do českého hlavního města stále více lidí. Každoročně počet Pražanů vzroste o několik tisíc. A nejinak tomu má být i v budoucnu. Nedávno zveřejněná projekce Českého statistického úřadu uvádí, že se počet obyvatel Prahy v příštích 50 letech zvýší o 411 tisíc. Každý rok by podle statistiků mělo do českého hlavního města přijít 7 až 10 tisíc lidí. Tato prognóza má ale jeden háček. Aby k tomuto nárůstu obyvatel opravdu mohlo dojít, musí mít tito noví Pražané kde bydlet. A to by mohl být zásadní problém.

Statistiky ukazující počet dokončených bytů jsou totiž už několik let v řadě velmi špatné. Například jen loni za prvních deset měsíců se v Praze dokončilo 3674 bytů v bytových domech. To zdaleka nestačí ani na přirozenou obnovu bytového fondu, natož na očekávaný přírůstek obyvatel. A podobná čísla reportuje pražský trh už několik let v řadě. Pokud se nic zásadního v brzké době nezmění, k očekávanému růstu Prahy nedojde.
Spíše naopak bude ještě sílit exodus Pražanů za hranice města. Kromě Středočeského kraje, který už nyní zažívá kvůli nedostatku bytů na pražském trhu razantní stavební boom, se lidé pracující v hlavním městě budou stále častěji poohlížet také po přilehlých částech dalších krajů, například Ústeckého, Plzeňského, Libereckého či Vysočiny. Jejich každodenní přesun do zaměstnání pak způsobí neuvěřitelné komplikace na příjezdových cestách i v pražských ulicích.
Řešení je přitom jediné: co nejrychleji připravit nové rozvojové plochy pro rezidenční projekty se stovkami bytů. Zároveň se musí urychleně povolit projekty, které jsou dlouhé roky zaseknuté v povolovacím procesu. Developeři mají připraveny desítky tisíc bytů, bohužel stále jen na papíře. Dostupnost bydlení musí být jedním z hlavních cílů všech, kdo to s budoucností hlavního města myslí dobře. Praha musí být na očekávaný růst obyvatel připravená. Bez dostatečné bytové nabídky to v žádném případě nepůjde.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.