16. 03. 2021

Pražské byty: zahájených staveb ubylo o 40 %. Hrozí další zdražování

Loni všichni spoléhali na to, že epidemie koronaviru zchladí přehřátý trh pražských nemovitostí. Stejné naděje se opakují letos, ale dlouhodobá data ukazují opačný trend. Zahájení výstavby nových bytů v metropoli se loni propadlo o 40,2 procent na 3 246. To v kombinaci s dlouhodobým nedostatkem bytů tlačí vzhůru prodejní ceny. To a řadu dalších trendů ukazuje report pražského realitního trhu od realitní společnosti LEXXUS.

Praha by ročně potřebovala šest až osm tisíc nových bytů. Takového objemu nedosahuje výstavba ani v nejsilnějších letech. A výhled do budoucnosti je ještě chmurnější. Počet nově zahájených bytů loni klesl o 40,2 % na 3 246. Ještě nižší je množství vydaných stavebních povolení. Loni jen 1 629 na celou Prahu. Důsledek? Vlastní bydlení bude v Praze stále větším luxusem.
“Dostatek bytů Praha povolila naposledy v roce 2007. Od té doby se staví málo a pandemie problém ještě prohloubila. Vázla nejen výstavba, ale především povolovací procesy. Výsledkem je, že i přes pandemii rostl počet prodaných bytů i jejich cena. Část nemovitostí nakupují investoři, pro zbytek chodí stále se tenčící střední třída. Developeři by rádi stavěli, ale řada městských částí je vnímá až nepřátelsky. Dokud se developeři nestanou partnery v rozvoji města a nezačnou více stavět, budou si lidé chodit pro menší a dražší byty,” říká Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.
Táhnou malé byty. Kvůli ceně
68 procent prodejů tvořily byty 1+kk a 2+kk. Větší pak zbývajících 32 procent. Na konci roku 2020 bylo prodáno nejvíce bytů v průběhu jednoho čtvrtletí za posledních pět let. “Malé byty lákají především investory, kteří je využívají k dalšímu pronájmu. Pro rodinné bydlení byl dříve standardem třípokojový byt. Nyní se rodiny uskrovňují a často si musejí vystačit s bytem 2+kk, protože na větší zkrátka nedosáhnou. Část lidí se přesouvá do pronájmů, další kupují dostupnější nemovitosti ve Středočeském kraji,” upozorňuje Peter Višňovský.
Nájmy prozatím zlevnily
Pětiprocentní pokles pražských nájmů přinesl uklidnění. Stojí za ním uvolnění vysokého počtu investičních bytů určených ke krátkodobému ubytování turistů a odliv zahraničních návštěvníků metropole. Zatímco byty na Praze 1 zlevnily o čtvrtinu, ve vzdálenějších částech metropole byly korekce drobnější. “Nájemní bydlení prošlo nejradikálnější proměnou, ale přesto je úleva od vyšších cen spíš dočasná. Turismus se do metropole postupně vrátí. Zájem o nájemní bydlení vzroste také u lidí, kterým zhoršená ekonomická situace neumožní dosáhnout na hypotéku. Pokles nájmů nijak nerozkolísal ani investory. Jsou přesvědčení, že kvalitní nemovitost se v Praze během několika dalších let výrazně zhodnotí. Na to reagovaly i prodejní ceny bytů, které loni v Praze vzrostly na 108 000 korun za čtvereční metr. A pomalé povolovací procesy spolu s nedostatečnou výstavbou správnou úvahu investorů potvrzují,” dodává Peter Višňovský.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek