06. 08. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Propad českého stavebnictví výrazně zrychlil

České stavebnictví se výrazně potýká s dopady koronavirové krize a několikatýdenního stopnutí celé ekonomiky. Také v červnu stavební produkce pokračovala v propadu, když podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 11,5 procenta. V květnu přitom sektor klesl o 7,6 procenta a v dubnu o 4,6 procenta. Propad stavebnictví se tak prohlubuje. Stejně jako v květnu krize podle ČSÚ nejvíce dopadla na malé firmy a živnostníky. Celé druhé čtvrtletí bylo v porovnání s prvním kvartálem roku o 6,5 procenta nižší, meziročně pokleslo o 8,1 procenta.

Nižší byla v červnu produkce pozemního i inženýrského stavitelství. Méně se stavěly také byty. V červnu stavební firmy zahájily v celé ČR stavbu 2744 bytů, což představuje meziroční pokles o 3,7 procenta. Počet dokončených bytů se v červnu propadl o 19,3 procenta na 2460 bytů.
Například v Praze se v červnu začalo v rámci nových projektů stavět jen 134 nových bytů, od začátku rok jich tak bylo 2553. Výrazněji se stavební firmy činily ve Středočeském kraji, kde v letošním šestém měsíci začali stavět 469 nových bytů. Celkem tak jen letos začalo vyrůstat ve středních Čechách už 2719 nových bytů. Většina z nich připadá na rodinné domy. To tento region vrátilo na první příčku bytové výstavby před hlavní město. Na třetím místě je se 2298 zahájenými byty Jihomoravský kraj. Kromě Prahy vzniká v ostatních krajích většina nových bytů v rodinných domech.
Stejné pořadí nabízí i statistika dokončených bytů. Nejvíce se jich letos v rámci nové výstavby dokončilo ve Středočeském kraji, celkem 2797. Z toho 397 bytů dokončily firmy v červnu. Ve druhé Praze se letos dokončilo 2142 nových bytů, přičemž červnový přírůstek činí 222 dokončených bytů. Třetí pozice opět patří Jihomoravskému kraji se 1700 dokončenými byty. Také u této statistiky převládá v krajích výstavba bytů v rodinných domech.
Stavebnictví výrazně zasáhla koronavirová krize, protože je extrémně závislé na pracovnících ze zahraničí. Bez nich se žádná větší stavba v Česku nepostaví. Jejich urychlený odchod domů za hranice a jen velmi pozvolný návrat vedl k odkládání stavebních prací a nárůstu zpoždění.
Kromě koronaviru však stavebnictví opakovaně sráží dlouhá léta neřešené problémy v čele s nesmírně složitou legislativou. Kvůli ní je proces povolování nových staveb prakticky zablokovaný. Získat stavební povolení trvá roky a u složitějších infrastrukturních staveb si na něj musí investor často počkat i více než celé desetiletí.
To se bohužel nezmění ani po odeznění koronavirové krize a je otázkou, zda připravené peníze na podporu české ekonomiky někomu z tohoto sektoru vůbec pomůžou. Pokud nebude připraveno dostatečné množství kvalitních projektů, tak ani velký investiční balík trn z paty českého stavitelství nevytrhne. Bez všech povolení se totiž stavět nedá, ani kdyby měl investor v měšci sebevíc zlaťáků.