14. 03. 2018

Subjekty:
Moneta Money Bank

Průzkum MONETA Money Bank: nejvíce Čechů s hypotékou má roční úrokovou sazbu do 2,49 %

Více než polovina lidí (61,9 %) s již uzavřenou smlouvou na hypoteční úvěr má v současnosti roční úrokovou sazbu ve výši 2,49 % nebo nižší, zjistil průzkum MONETA Money Bank provedený napříč tuzemským trhem. Úrokovou sazbu 3,00 % nebo vyšší má aktuálně 13,4 % dotazovaných. Z celorepublikového průzkumu mezi klienty různých bank dále vyplývá, že více než polovina
(61,7 %) osob si před sjednáním úvěrové smlouvy vybírala ze dvou až tří konkurenčních nabídek
a že hypoteční úvěr nejčastěji (39,6 %) sloužil k financování nákupu či rekonstrukce staršího bytu. Průzkum MONETA Money Bank, která je s milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi, se uskutečnil ve spolupráci s agenturou IPSOS v březnu tohoto roku na vzorku 525 respondentů.

Podle průzkumu pro MONETA Money Bank napříč bankovním trhem má nejvíce dotázaných (41,8 %) s hypoteční smlouvou roční úrokovou sazbu ve výši 2,01 % až 2,49 %. Každý pátý (20,1 %) má dle průzkumu úrokovou sazbu 2,00 % nebo nižší a 13,4 % klientů má úrokovou sazbu 3,00 % a více.
Při výběru financující banky se respondenti rozhodovali nejčastěji podle výše úrokové sazby (73,1 %),
na druhém místě (45,5 %) se umístily poplatky spjaté se sjednáním a čerpáním hypotečního úvěru následované délkou fixace (42,5 %). Pro pětinu (18,7 %) dotázaných bylo rozhodujícím kritériem vzít si půjčku na bydlení u své domovské banky, za důležitější (23,1 %) považovali přístup hypotečního poradce.
Průzkum odhalil, že v průměru každý druhý klient vybíral ze dvou až tří konkurenčních nabídek hypotečních úvěrů. Tímto zodpovědným přístupem ke svým financím mohou žadatelé o hypotéku získat výhodnou úrokovou sazbu i nyní, a to jak pro zcela nový úvěr, tak pro refinancování stávajícího úvěru,“ vysvětil Tomáš Kostrhoun, senior manažer MONETA Money Bank pro úvěrové produkty. „Porovnáním více nabídek z trhu může klient navíc zjistit, že ušetří až desítky tisíc korun u bank, které nabízejí zdarma zpracování hypotečního úvěru, vedení úvěrového účtu či odhad nemovitosti a výpis z katastru nemovitostí,“ dodal Tomáš Kostrhoun.
Zájem o nové půjčky na bydlení zůstává vysoký. Podle zjištění každý sedmý respondent bez hypotéky plánuje, že o ni zažádá v nejbližších dvanácti měsících, a každý třetí tak chce udělat v rozmezí jednoho až dvou let.
Ke konci loňského roku spravovala MONETA Money Bank hypoteční úvěry v objemu 20,3 miliardy Kč, což znamená nárůst o 30,6 % oproti konci roku 2016. Objem nově čerpaných hypoték v MONETA Money Bank vzrostl mezi prosincem 2016 a prosincem 2017 o 148,7 %.
Průzkum MONETA Money Bank se uskutečnil ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS za pomoci nástroje Instant Research v březnu tohoto roku. V dotazníku odpovídalo 525 respondentů ve věku
18 až 64 let z celé České republiky.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu