11. 05. 2010

Průzkum Poštovní spořitelny: V oblasti úvěrů lidé důvěřují hlavně bankám

Většina Čechů má s půjčkami své vlastní zkušenosti – podle průzkumu Poštovní spořitelny si 70 % lidí někdy v minulosti vzalo úvěr. Na druhou stranu si ale lidé nechtějí půjčovat na zbytečné věci a celých 80 % dotázaných by si raději něco odepřela, než aby si nadělala zbytečné dluhy.

„V minulosti byli lidé zvyklí půjčovat si třeba i na dovolenou. V souvislosti s ekonomickou recesí se tento postoj mění a lidé si stále více uvědomují, že úvěr by měl sloužit především k pořizování zboží dlouhodobé potřeby,“ připomněl manažer marketingu Poštovní spořitelny Milan Jursík.

Při půjčování preferují dvě třetiny respondentů služby bankovních institucí, jako hlavní důvod uvádějí důvěryhodnost. Mezi dalšími kritérii, která u dotazovaných rozhodují o tom, kde si vezmou půjčkou, jsou samozřejmě výhodnější úroky či výše splátek. „Některé nebankovní společnosti lákají na okamžité půjčky, které však bývají rizikové a kvůli vysokým úrokům také značně nevýhodné. V některých případech se pak půjčky mění až v lichvu. Je vidět, že Češi začínají rozumněji nakládat se svými financemi a spoléhají se na důvěryhodnost a dobré zkušenosti,“ dodal Milan Jursík.

Poštovní spořitelna již několik let spolupracuje s Asociací občanských poraden a spolufinancuje činnost Poradny při finanční tísni, která radí lidem, jak se lze zadlužit odpovědně. Kvůli prevenci pak PS vyvinula Koeficient rozumného zadlužení – speciální kalkulačku, s jejíž pomocí si lze na stránkách www.rozumnezadluzeni.cz jednoduše spočítat míru zadlužení a včas tak předejít problémům.