RE/MAX : Jaké jsou skutečné prodeje bytů a domů

Ceny malých bytů 1+kk, po kterých je obecně vyšší poptávka, byly v Praze nabízeny za průměrnou cenu 1 627 600,-Kč, nicméně, jejich reálný prodej byl v průměru o 66 667,-Kč nižší s cenou za m² kolem 38 384,-Kč. Tyto byty se prodaly v průběhu 92 dnů.

Složitější situaci řešili prodávající větších bytů 4+1. Jejich průměrná nabídková cena byla 4 333 000,-Kč, nicméně reálné prodeje byly téměř o 200 tisíc nižší (-199 670,-Kč). Jejich cena za m² se pohybovala kolem 36 364, Kč. Nicméně délka jejich prodeje byla oproti menším bytům dvojnásobná. Průměrně 187 dnů.

„Když se podíváme na situaci v Brně a Plzni“ srovnává Petr Frey, viceprezident pro marketing společnosti RE/MAX,“ tak v Brně se v průběhu srpna nabízely malé byty za 1 190 000,-Kč a v Plzni dokonce za 1 072 000,-Kč. Reálné brněnské prodeje byly v průměru o 77 000 nižší, ale plzeňské se téměř srovnávaly s nabízenou cenou.

U Brna i Plzně v zásadě platí, podobně jako u Prahy, že větší byty se prodávají dvojnásobně dlouho než menší. U rodinných domů byla v Praze průměrná cena 8 759 000,-Kč, ale skutečnost prodejů byla v průměru o 178 000,-Kč nižší. V Brně byla jejich průměrná cena 7 686 667,-Kč, ale slevy dosáhly v průměru dokonce 503 334,-Kč. V Plzni se průměrné nabídkové ceny rodinných domů pohybovaly kolem 5 598 333,-Kč a reálné prodeje byly v průměru o 56 500,-Kč nižší.

„Naše cenové mapy, jsou především službou zákazníkům“ říká Petr Frey ze společnosti RE/MAX, „každý prodávající se může u našich makléřů seznámit s reálnými možnostmi prodeje v dané lokalitě a tak podstatně zkrátit čas prodeje své nemovitosti.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu