23. 07. 2013

Realitní problémy evropských zemí: trhy Francie a Nizozemska klesají, klidnému českému trhu mohou jen závidět

Paříž stále drží pozici jedné z nejdražších evropských metropolí, ačkoli i tady ceny nemovitostí klesají. Po skokovém nárůstu cen o osm procent v roce 2012 se nyní hodnoty realit opět vrátily na hranici z konce roku 2011. Přesto se Francie potýká s obrovským propadem poptávky o 13,5 procenta za uplynulý rok, který pokračuje i nadále,“ podotkl Martin Seidl, obchodní ředitel ERA Reality. Průměrná cena bytů v Paříži se nyní pohybuje kolem 8260 eur za metr čtvereční, mimo hlavní město je částka sotva třetinová. Pro srovnání: kupující v Praze zaplatí za metr čtvereční 1430 eur, celonárodní průměrná částka činí 785 eur.

Klesajícímu realitnímu trhu čelí také Nizozemsko, kde během prvního pololetí 2013 spadly ceny nemovitostí o bezmála 10 procent. Přímo v Amsterdamu pak od konce roku 2011 byty zlevnily až o 13 procent. Oživení investic to však nepřineslo, odborníci z ERA® naopak předpokládají další snižování poptávky, která už v minulém roce oslabila o 7,6 procenta.

Vzhledem k současné hospodářské situaci není překvapením, že s největšími problémy se potýká portugalský trh, kde se ceny nemovitostí za poslední rok a půl snížily až o 14 procent a počet transakcí klesl o 18 procent,“ uvedl Martin Seidl z ERA Reality. Právě nizozemský a portugalský trh jsou jedinými v Evropě, kde cenové rozdíly mezi nemovitostmi v hlavních městech a mimo ně nepřesahují 15 procent. V ostatních evropských metropolích je zcela běžně nastavena cena nemovitostí o 30 a více procent vyšší než v ostatních regionech.

Ze všech zemí starého kontinentu se tradičně vymyká Švýcarsko, kde poptávka po realitách vzrostla za uplynulý rok o více než 9 procent. Realitní trh zde čerpá z velké poptávky po bydlení přistěhovalců, ačkoli například v hlavním městě Bernu se od konce roku 2011 zvedly ceny až o 19 procent. „Švýcarsko patří suverénně k nejdražším evropským trhům s realitami. O zájem klientů není nouze, byt v Bernu pořídíte průměrně za 1 630 000 eur. Pro představu: v Praze za 124 400 eur,“ upřesnil Martin Seidl, obchodní ředitel ERA Reality.

Z omezené nabídky a převyšující poptávky dlouhodobě čerpá rakouský trh. Počet transakcí realizovaných ERA® zde stabilně roste o dvě procenta ročně. „Ani současný nárůst cen, speciálně ve Vídni o 18 procent od roku 2011 do června 2013, tento trend a stabilitu rakouského trhu nijak neovlivní. Rakousko je jednou z mála zemí v Evropě, kde trvale rostou ceny nemovitostí i investice do nich,“ prohlásil Martin Seidl.

Fáze oživení realitního trhu je patrná ve Švédsku, kde se řádově v jednotkách procent stabilně zvyšuje zájem kupujících i nabídka prodejců. „Stagnaci trhu s nemovitostmi už během minulého roku zažívaly Belgie a Německo, u kterých ani v dalším pololetí neočekáváme zásadní zvrat. Po bouřlivých letech nastal klid také v České republice. V druhé polovině roku 2013 bude v tuzemsku trh stagnovat, pokračovat budou jistě pobídky u nedávno dokončených developerských projektů. Tento trend by nám mohly mnohé zahraniční trhy závidět,“ dodal Martin Seidl.

Dvouprocentní pokles cen zaznamenaly v prvním pololetí 2013 v České republice rodinné domy a tradičně novostavby. Naopak mírně, o čtyři procenta, zdražily oblíbené startovací byty a o dvě procenta rekreační nemovitosti. Podle expertů z ERA Reality je zřejmé, že realitní bublina nadhodnocených nemovitostí splaskla. Poptávka i cenová hladina realit se celkově stabilizovala.

Ve většině evropských zemí platí historicky nejnižší úrokové sazby z hypotečních úvěrů na pět až dvacet let. Trh s nemovitostmi se tak stále více přizpůsobuje bonitním kupujícím,“ upozornil Martin Seidl. Nejvíce přeplatí půjčku na bydlení klienti v Bulharsku, kde činí úroková sazba sedm procent, a v Portugalsku, kde je na pěti procentech. Nejméně vyžadují banky ve Švýcarsku, dvě procenta, a v Německu, 2,1 procenta. Česká republika se s průměrným úročením hypoték 3,1 procenta vyrovná celoevropskému průměru.

Tab1: Průměrné ceny nemovitostí za metr čtvereční ve vybraných evropských metropolích

Vídeň

Sofie