01. 07. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Rezidenční trh čeká letos propad, zájem bude hlavně o levnější projekty

1. 7. 2020, Praha – S následky koronavirové pandemie, která na dlouhé týdny zmrazila celou českou ekonomiku, se budeme potýkat ještě velmi dlouho. Firmy avizují hromadné propouštění, nezaměstnanost výrazně vzroste. Spotřebu omezí i domácnosti, déle si budou rozmýšlet hlavně pořízení nového auta a především bytu. Letos tak na jakýkoliv růst můžeme zapomenout. Tento rok bude nejhorší od krizového roku 2008 a osobně myslím, že půjde z pohledu ekonomiky dokonce o nejhorší rok za celou historii samostatné České republiky.

Situace v developmentu bude odpovídat stavu celé ekonomiky, náš obor je s tím úzce provázán. Zájem o nové byty totiž závisí na vývoji celé ekonomiky. Lze očekávat zásadní propad prodeje nových bytů. Otázka pouze je, jak hluboký pád to bude. Zda půjde v meziročním srovnání o poloviční propad nebo 30procentní. Mezi těmito dvěma čísly si myslím, že se pokles prodejů nových bytů bude pohybovat.
Byty se ale úplně prodávat nepřestanou, i nyní budou lidé hledat nové bydlení. Jen se zcela změní struktura bytů v nabídce. Stejně jako při minulé ekonomické krizi po roce 2008 budou lidé vyhledávat levnější byty s cenou do 85 tisíc korun za metr čtvereční, o předražený luxus bude zájem nulový. Vzroste tak počet neprodejných ležáků, které však jejich developeři nebudou chtít kvůli vysokým nákladům jen tak zlevnit. Pozice zájemců o nové bydlení se tak ještě zhorší, protože budou muset pečlivě vybírat, aby nezvolili neprodejný předražený byt.
Výhodu budou mít zkušené developerské firmy s velkou zásobou pozemků nakoupených za příznivé ceny, jako například Ekospol, který vlastní půl milionu metrů čtverečních pozemků pro bytovou výstavbu v Praze a Roztokách u Prahy. Na nich připravujeme několik tisíc cenově dostupných bytů. První bychom chtěli nabídnout už velmi brzy a vrátit tak na pražský rezidenční trh cenově dostupné bydlení.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.