26. 11. 2018

Sazby úvěrů ze stavebního spoření se už rok drží pod hypotékami, rozdíl by se měl zvyšovat

Loni na podzim byly sazby úvěrů ze stavebních spořitelen poprvé po 10 letech nižší než sazby hypoték. Tento trend od té doby přetrvává, v následujících měsících by se rozdíl měl zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen.

Podle statistiky České národní banky se úrokové sazby zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen loni v říjnu dostaly pod průměrnou sazbu hypotéky. „Bylo to poprvé po zhruba 10 letech, kdy stavební spořitelny v průměru dokázaly nabídnout lepší sazbu než hypoteční banky. Tento stav trvá a bude pokračovat i v dalších čtvrtletích,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
Aktuální průměrná úroková sazba nově poskytnutých zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen je podle ČNB 2,41 %, zatímco u hypoték činí 2,55 %. „V posledních měsících se rozdíl příliš neměnil, banky vyčkávaly na zavedení nových regulací, kvůli kterým odkládaly růst sazeb,“ vysvětluje Tomáš Kořínek.
Za nárůstem sazeb na trhu je především zvyšování úrokových sazeb ČNB. Ta svou základní sazbu letos zvýšila již 5x, naposledy na začátku měsíce na 1,75 %.
Podle odhadu ČMSS by se rozdíl měl v následujících měsících zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen. „Stavební spořitelny půjčují jen tolik, kolik vyberou na vkladech klientů. Díky tomu mohou na změny tržních úrokových sazeb reagovat pomaleji než komerční banky. Počítáme tedy s tím, že rozdíl v sazbách se bude dále zvyšovat a úvěry od stavebních spořitelen by mohly být v průměru až o půl procentního bodu nižší než hypoteční sazby,“ dodal Tomáš Kořínek.
ČMSS nabízí nejnižší sazbu zajištěného úvěru na úrovni 1,99 %. Výhodnější sazby se odrážejí v nárůstu zájmu o úvěry, ČMSS letos doposud zvýšila prodej na 26 miliard, to je meziročně
o více než čtvrtinu více.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek