06. 03. 2023

Špičkové kanceláře v Praze vynášejí. Fond NEMO loni investorům přinesl téměř 8% zhodnocení, letos plánuje výnos zopakovat

Specializace na zhodnocování peněz prostřednictvím kvalitních kancelářských budov v Praze se realitnímu fondu NEMO vyplácí. Loni investorům přinesl zhodnocení 7,91 % a zvýšil objem aktiv pod správou o 1,2 miliardy korun na 2,3 miliardy. Letos plánuje atraktivní výnos zopakovat.

Na výsledcích fondu se příznivě projevila inflace, která se skrze inflační doložky ve smlouvách postupně propisuje do výše příjmů fondu plynoucích z nájemného. Tento trend by navíc měl nadále pokračovat, protože ekonomové očekávají i pro rok 2023 inflaci velmi vysoko.

Fondu, do jehož portfolia patří například budovy CORSO Karlín či Apeiron, nahrává také jeho zaměření na komerční nemovitosti v České republice, zejména v Praze. Ta je jakožto metropole celoevropského významu místem, kde chtějí mít významné nadnárodní firmy své zastoupení. V hlavním městě navíc kvůli pomalé výstavbě dlouhodobě panuje nedostatek kvalitních kancelářských prostor, což v tomto segmentu vyvolává převis poptávky nad nabídkou.

Kromě špičkových nemovitostí v atraktivních lokalitách přispívá ke dlouhodobé stabilitě fondu NEMO také pestrá skladba téměř 100 bonitních nájemců – silné a kredibilní značky jako Nestlé nebo Siemens se snadno vyrovnávají s růstem cen nájmů i energií, jež v souvislosti s provozem kanceláří nyní nesou. Navíc se v české ani evropské ekonomice nepotvrdily obavy z první fáze koronavirové pandemie o tom, že firmy natrvalo přesunou zaměstnance na práci z domova a kanceláře zredukují, nebo zcela zruší. Osobní kontakt je pro jejich týmy naopak dál nenahraditelný, a tak zůstává neobsazenost kanceláří v Praze velmi nízká.

Další prvek, který postupně posiluje stabilitu fondu NEMO, je jeho rostoucí velikost. Objem aktiv pod správou fondu se loni zvýšil na 2,3 miliardy korun, tedy na téměř dvojnásobek. Počet klientů, kteří v NEMO zhodnocují peníze, pak v uplynulém roce vzrostl o třetinu na 6 tisíc.

REKLAMA

S ohledem na vysokou inflaci se loni stále více Čechů začalo zajímat o to, jak chránit svoje úspory před ztrátou kupní síly. Řada z nich pak NEMO do svého portfolia zařadila díky jeho konzervativní strategii, atraktivnímu výnosu a zaměření na kvalitní nemovitostní aktiva v Praze. Investice ale navyšovali i stávající podílníci.

S přibývajícím kapitálem od investorů je fond NEMO pro rok 2023 připraven na rozšíření portfolia. Nebude ale nakupovat co nejrychleji za každou cenu, jako to dělají některé jiné fondy. Naopak i nadále hodlá každou příležitost pečlivě vyhodnocovat s důrazem na stabilní výnos pro investory. Tak postupoval i v roce 2022, kdy český trh s komerčními nemovitostmi ochladl, protože prodávající obvykle nabízeli podmínky, na které obezřetný investor či fond nemůže přistoupit. Letos by se však podle předpokladů expertů měl trh s kancelářemi v Česku rozhýbat, což by mohlo loni uzavřenou cestu pro nové smysluplné akvizice do fondu NEMO znovu otevřít.

Nemovitostní fond NEMO

Fond NEMO investuje do komerčních nemovitostí na území České republiky, které mají konzistentní a dlouhodobě udržitelný potenciál nájemního výnosu. Investorům tak přináší stabilní a zároveň atraktivní zhodnocení jejich prostředků. NEMO do svého portfolia zařazuje již fungující projekty s kvalitními nájemci a s co nejdelší smluvní dobou nájmu. Cílený výnos fondu v roce 2023 činí pro investory do podílových listů 8 % s důrazem na linearitu výnosu při každé valuaci, která je měsíční. Fond je určen investorům se střednědobým investičním horizontem (5 let).

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu