04. 09. 2020

Spoření se znovu dostává do hledáčku Čechů, ukazuje barometr

Čas nejistoty polevil. Dokazují to i aktuální výsledky Barometru obliby spoření, podle kterého spoření znovu získalo na oblibě, a to ve většině sledovaných forem. Jde tak o reakci na zmírnění situace po neklidu, který ovládl minulý kvartál. Tehdy totiž skoro všechny kategorie poklesly.

Po odeznění nouzového stavu a ekonomické nejistoty lidé znovu důvěřují spoření. Mnozí si citelněji uvědomili, že mít rezervy má smysl a ve chvíli, kdy se situace kolem koronaviru zlepšila, znovu začali střádat. Největší preferenci se ve třetím čtvrtletí těšily drahé kovy, které předběhly stavební spoření o jeden procentní bod.
V době ekonomického poklesu totiž lidé se svými úsporami nakládají obezřetněji a raději své peníze vloží do něčeho hmatatelnějšího, jako jsou právě drahé kovy. I když důvěra v drahé kovy o jeden procentní bod ve třetím čtvrtletí poklesla, staly se i tak absolutním vítězem tohoto období,“ komentuje Jiří Šedivý, tajemník AČSS.

(IBRS, srpen 2020, N = 1000, stat. chyba: max. 2,6 %)

Nejvíce si podle Čechů polepšily penzijní spoření a podílové fondy, a to shodně o čtyři procentní body. U možnosti spořit formou termínovaných vkladů se atraktivita však mezikvartálně nezměnila. Spořicí konto, životní pojištění a spoření do matrace vzrostly o jeden procentní bod. Z průzkumu je patrné, že zájem o spoření v celkovém součtu mezikvartálně roste.
 „Zajímavostí je, že poslední dva kvartály rostou preference spoření do matrace. Lidé jednoduše chtějí mít své úspory ve vyšší míře k dispozici a pod kontrolou. Jenže takto uložené peníze se nijak nezhodnocují a ztrácí reálnou hodnotu díky poměrně vysoké inflaci,“ dodává Šedivý.