Stavební spoření 2017: mírný růst nových smluv i úvěrů

Stavební spořitelny mají za sebou velmi úspěšný rok, když v loňském roce poskytly úvěry za zhruba 50 miliard korun a uzavřely přes 473 tisíc nových spořicích smluv. Výhled pro letošní rok zůstává stabilní a optimistický, ČMSS předpokládá v obou hlavních oblastech mírný nárůst v řádu jednotek procent.

Stavební spořitelny v České republice v loňském roce dle dosud dostupných údajů poskytly úvěry za více než 50 miliard korun, což byl nejlepší výsledek za posledních šest let. „Stavební spořitelny umějí poskytnout zajištěné úvěry za podobných podmínek jako hypoteční banky. Navíc ale mají silnou pozici v nezajištěných úvěrech na rekonstrukce a modernizace domácností,“ komentoval tento vývoj předseda představenstva největší domácí stavební spořitelny Vladimír Staňura.
Český bytový fond je přitom stále velmi zastaralý a polovina domácností chce dále rekonstruovat. Stavební spořitelny navíc mají prostor pro další růst v úvěrování, stále mají výrazný přebytek vkladů nad úvěry. „Proto počítáme pro letošní rok s dalším nárůstem zájmu o úvěry od stavebních spořitelen, oproti loňsku by se růst měl pohybovat v řádu jednotek procent,“ dodal Vladimír Staňura.
Podobný vývoj lze očekávat i u zájmu o stavební spoření, kde spořitelny loni uzavřely asi 470 tisíc smluv. „Rok 2016 byl dalším rokem stabilizace a jistoty celého sektoru. Klienti zjistili, že mezi zajištěnými produkty lepší výnos nikde na trhu nezískají, proto se ke stavebnímu spoření vracejí. Výnos přesahující 3 % je v prostředí nízkých úrokových sazeb pořád velmi zajímavý,“ vysvětlil.
Prostředí nízkých úrokových sazeb přetrvá v české ekonomice i v roce 2017. Klienti tak i nadále budou volit jistotu a využívat produkt, který dlouhodobě dobře znají. „I v oblasti smluv tak lze předpokládat mírný nárůst zájmu, celý trh by se mohl pohybovat kolem úrovně 500 tisíc nově uzavřených smluv a celkový počet majitelů stavebního spoření se dále stabilizuje nad 3 miliony obyvatel ČR. To bude znamenat zhruba stejnou penetraci jako v sousedním Německu, kde má stavební spoření silnou pozici a dlouholetou tradici,“ uzavřel Vladimír Staňura.