01. 02. 2023

Stavební trh čeká rok stabilizace. Češi položí základy 17 tisíc rodinných domů

Rok 2023 bude pro stavebnictví obdobím postupné stabilizace. Po enormním růstu poptávky po stavebních materiálech, kterou trh nestíhal uspokojit, a jejím následném ochlazení se podle generálního ředitele společnosti Wienerberger Kamila Jeřábka vrátíme ke stabilnějšímu tempu výstavby. Z analýzy dat firmy se dá predikovat, že během letošního roku lidé položí základy zhruba 17 tisíc rodinných domů.

Wienerberger nečeká tak strmý propad stavebního trhu, jaký přinesla finanční krize z roku 2008. Zásobník schválených projektů na následující měsíce je totiž už teď na rekordní úrovni. „Během letošního roku lidé položí základy zhruba 17 tisíc rodinných domů. Poptávka po stavebních materiálech by se pak na základě výpočtů měla stabilizovat již ve druhé polovině letošního roku díky postupnému snižování úrokových sazeb hypoték. To učiní novostavby opět dostupnější většímu počtu investorů,” komentuje situaci Kamil Jeřábek.

Nasbíraná data společnosti Wienerberger podle Kamila Jeřábka ukazují, že rok 2023 bude pro stavebnictví rokem útlumu a zejména postupné stabilizace. „Zmíněná stabilita se projeví především v dostupnosti a rozmanitosti materiálů, v plynulosti zásobování a také v dostatečné kapacitě řemeslníků. Nedostatek vstupních surovin, se kterým se stavební firmy i svépomocníci museli ještě relativně nedávno potýkat, se stane minulostí,” pokračuje Kamil Jeřábek.

Od následujících měsíců společnost očekává postupný návrat tempa výstavby na předcovidová čísla. Především během pandemie totiž nastal stavební boom, který se týkal rekonstrukcí i novostaveb. Následoval pokles poptávky po stavebních materiálech. V segmentu rodinných domů až o 30 procent, u bytových domů pak mezi 10 – 15 procenty.

První pozitivní signál jsme zaznamenali již v posledním kvartálu loňského roku. Ten po předchozím poklesu poptávky přinesl opětovný nárůst počtu žádostí o kalkulaci spotřeby stavebních materiálů Porotherm a Tondach na úroveň předchozích let,” říká generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek.

Mimo standardní produkty se do popředí zájmu Wienerbergeru dostávají i nová řešení, která pomáhají v budoucích domech šetřit energiemi, či snižovat uhlíkovou stopu a náklady na práci během stavby. Proto se Wienerberger mimo stávajícího portfolia produktů věnuje i vyvíjení nových řešení, ať už se jedná o produktové inovace nebo automatizaci staveb.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu