Úvěry od stavebních spořitelen jsou nejlevnější v historii, průměrná sazba poprvé pod 2 procenty

Úroková sazba zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen poprvé v historii klesla
pod 2 procenta, úvěry ze stavebka jsou tak nejlevnější v historii. Nízké úrokové sazby přispívají k silnému zájmu o úvěry, ČMSS v listopadu poskytla nejvíce úvěrů za poslední dva roky.

Průměrná úroková sazba nově poskytnutých zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen klesla v říjnu na 1,94 procenta. Poprvé v historii se tak dostala pod 2 procenta a překonala i doposud nejnižší úrovně z poloviny roku 2017. Pro srovnání, průměrná úroková sazba nových hypoték v říjnu dosáhla 2,04 procenta, vyplývá z dat ČNB.
Od jara tak úrokové sazby nových úvěrů od stavebních spořitelen klesly o více než půl procentního bodu. Historicky nejnižší sazby se odrážejí i v zájmu o úvěry od stavebních spořitelen, které letos zvýšily objem poskytnutých úvěrů o třetinu a celoročně tak i přes současnou celosvětovou situaci zaznamenají jeden z nejlepších obchodních výsledků v historii.
Největší domácí stavební spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), poskytla v listopadu úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření v celkovém objemu 2,6 miliardy korun, to je nejlepší měsíční výsledek od října 2018. „Nízké úrokové sazby samozřejmě přispívají k nárůstu zájmu úvěrů na bydlení, a to i v letošním mimořádném roce. Stavebko právě letos opět potvrdilo svou sílu a stabilitu,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
ČMSS, známá také jako Liška, je součástí skupiny ČSOB, nejsilnějšího poskytovatele úvěrů na bydlení v České republice. V rámci pokračující integrace vytvořila ČSOB v říjnu specializovaný útvar Retail Credits zaměřený na skupinové zpracování všech retailových úvěrů v ČMSS, ČSOB i Hypoteční bance. Dochází tak k dalšímu posílení vzájemné vazby a spolupráci mezi bankou, Hypoteční bankou, stavební spořitelnou i pojišťovnou vedoucí mj. k jednoduššímu a rychlejšímu procesu zpracování úvěrů.