12. 12. 2019

V Praze je nejvíce developerských projektů za posledních deset let. Růst cen bytů už zpomaluje

PRAHA, 12. prosince 2019 – Praha se také v roce 2019 potýkala s nedostatkem volných bytových jednotek. Krize na trhu s bydlením trvá, ovšem pozitivní je fakt, že se více staví. Developeři meziročně zvýšili stavební aktivitu o šest procent. Probíhajících developerských projektů je v české metropoli aktuálně nejvíce za posledních deset let (133). Ceny bytů to sice stále nezastavilo, ale tempo růstu se už zmírňuje.

„Vývoj trhu s nemovitostmi pokračoval v duchu let předchozích, ceny stále v důsledku nedostatku bytů na trhu rostly. V porovnání k roku 2018 byl růst cen pomalejší a tento trend očekáváme i v nadcházejícím roce 2020. Věříme, že se trh začne postupně vracet do rovnováhy,“ popsal Tal Grozner, šéf české pobočky developerské společnosti Star Group, letošní situaci na pražském trhu s bydlením.
Tu dokreslují následující čísla. Průměrná nabídková cena za metr čtvereční podlahové plochy u volných bytů z developerských projektů v Praze už prolomila hranici 100 tisíc korun. Nedostatek bytů ji vyhnal na 102 tisíc Kč. Průměrná vnitřní plocha se u nabízených bytů snížila na 76,3 metru čtverečního. Obecně vzato jsou tedy bytové jednotky dražší a menší.
Nové byty vznikají především mimo centrum Prahy, pro výstavbu jsou důležitější jiné lokality. Vzdálenější od historického středu města, ale s výbornou dopravní dostupností. Jednou takovou jsou i Dolní Chabry v Praze 8, kde Star Group rozestavěl další etapy svého úspěšného developerského projektu.
„Po několika letech se nám podařilo získat stavební povolení pro etapy F a G projektu Nové Chabry a také pro nový projekt Nové Chabry Vily, dohromady zahrnují přes 200 bytových jednotek a několik nadstandardních rodinných domů v krásném prostředí s kompletní občanskou vybaveností, kterou jsme realizovali v minulosti,“ přiblížil Tal Grozner. Na základní kámen Grozner poklepal v listopadu, byty i rodinné domy by měly být hotové v roce 2021.
I na jejich úspěšném předprodeji lze demonstrovat aktuální hlad Pražanů po vlastním bydlení. „Předprodeje byly naplněny téměř okamžitě, z většiny kupovali naši klienti z předešlých etap, kterým se změnila situace, a po několika letech se potřebovali přesunout do většího bytu nebo chtěli jen investovat volné finanční prostředky. Jsme z toho nadšení. Klienti oceňují kvalitu bydlení v našich projektech i kvalitu bytů jako takových, použitých materiálů, promyšlenost dispozic i vybavenost v lokalitě a rozhodují se v místě zůstat. To je ta nejlepší vizitka pro naši práci,“ potěšilo Tala Groznera.
Za důležité milníky v roce 2019 pro Star Group považuje získání stavebního povolení pro projekty Nové Chabry a Nové Chabry Vily, a také zajištění jejich financování od Raiffeisenbank a.s.