16. 03. 2022

Ve větších městech rychle mizí byty k pronájmu. Jejich dostupnost může letos klesnout až o 20 %

Zájem o nájemní bydlení výrazně roste. Odborníci na trh nemovitostí z GarantovanyNajem.cz očekávají, že se během nadcházejících měsíců nabídka bytů k pronájmu výrazně omezí, a to především kvůli vysokým úrokovým sazbám, rozvolněným koronavirovým opatřením i aktuální situaci na Ukrajině. Převis poptávky se tak vrátí na úroveň před covidem, a to zejména ve velkých městech. Ceny nájmů jdou navíc po koronavirové pauze opět nahoru. V březnu meziročně vzrostl průměrný měsíční nájem v Praze o téměř 17 %, v Brně o 6,4 % a v Ostravě o necelých 6 %. Odborníci očekávají, že ceny do konce roku ještě porostou, a to až o 10 %. Nahoru je tlačí kromě výše uvedeného také zvyšující se ceny nemovitostí.

Migrační vlna se podepisuje také na stavu českého realitního trhu. Denně k nám přichází tisíce lidí, kteří utíkají před válkou a potřebují někde bydlet. To vytváří tlak na trh s nájemním bydlením. Nejedná se však o jediný faktor, který současný stav ovlivňuje.

Nabídka bytů se sníží až o 20 %

Poptávku posilují i rozvolněná koronavirová opatření a s tím očekávaný návrat turistů. Dále pak také vysoké úrokové sazby. Podle kvalifikovaného odhadu odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz se dostupnost bytů k pronájmu oproti minulému roku může snížit o 10 až 20 %. Určitý vliv na to má i válka na Ukrajině. V případě dlouhodobého konfliktu se dá očekávat, že uprchlíci budou hledat trvalejší bydlení. Bude se to týkat především větších měst, jako je Praha, Brno, Ostrava a další krajská města.  „Za výrazně zvýšenou poptávku po nájemním bydlení ve velkých městech může více faktorů. Nejedná se jen o migrační vlnu, významnou roli sehrává i sezonní poptávka. Do Česka se po koronavirové pauze budou opět navracet turisté, kteří hojně využívají služeb Airbnb. Studenti opět shání sdílené byty, protože se jim škola již přesunula do off-line režimů,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz, a dodává, že dostupnost nemovitostí k pronájmu ovlivňují také vysoké úrokové sazby, které v nejbližší době pravděpodobně ještě porostou. Řada mladých lidí tak bude muset sen o vlastním bydlení odložit.

Ceny nájmů se v Praze vrátily ke dvojcifernému růstu

REKLAMA

Situace na trhu nemovitostí se již začíná propisovat do cen měsíčního nájemného. Na základě statistik, které zveřejnil portál Realitymix.cz, v březnu meziročně vzrostla průměrná cena nájmů v Praze o necelých 17 %, v Brně o 6,4 % a v Ostravě o 5,8 %. Podle odborníků se cena v následujících měsících ještě zvýší. „V současné době je řada důvodů, proč nájmy porostou. Tím hlavním je především postcovidové období, protože byly po dva roky ceny zakonzervované a ve větších městech dokonce klesaly. Zvýšená poptávka navíc motivuje majitele k tomu, aby ceny ještě více šponovali a doháněli tím vysoké ceny nemovitostí. V úvahu ale musí brát také velmi vysoké zálohy na energie, které budou na zvyšování cen tlačit protichůdně. Pro letošní rok tak očekáváme nárůst cen nájemného o 10 %,“ informuje Viktor Mejzlík. Podle Mejzlíka bude současná situace zároveň vytvářet velký tlak také na zaměstnavatele. Pokud zaměstnancům zvýší platy, mohlo by dojít k nárůstu cen nájmů i o 20 %.